logo F1online.sk

Alesi sa prihovára fanúšikom Ferrari: Negativita nikdy nič dobré neprinesie

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala6. 8. 2022

Ferrari musí stráviť obrovskú kritiku za to, čo sa udialo na posledných veľkých cenách. Na Scuderiu ukazujú prstom aj jej vlastní fanúšikovia a zrejme oprávnene, no bývalý pretekár F1 Jean Alesi ich vyzýva, aby boli o čosi pozitívnejší.

Tifosi sú opäť sklamaní z toho, ako ich obľúbený tím zahadzuje jednu príležitosť za druhou. Držať palce Ferrari je ako za trest, pomyslí si nejeden z nich. A niet sa čomu čudovať, veď talianska stajňa má v tomto roku porovnateľne dobrý monopost ako Red Bull, no túto rýchlosť absolútne nedokáže zužitkovať.

Jean Alesi však vyzýva fanúšikov, aby namiesto kritiky Scuderiu podporili. Vo svojom stĺpčeku pre Corriere della Sera uviedol: “Chcem sa prihovoriť nahnevaným a sklamaným fanúšikom Ferrari. Táto sezóna vo vás zanecháva pocity ako na húsenkovej dráhe, čo len zvýrazňuje emócie.”

“Keď myslíte na víťazstvá a zrazu príde prehra, stane sa z nej športová dráma, ktorú ľudia komentujú s takou vervou, že mi to pripomína skandovanie na futbale,” píše bývalý pretekár červeného tímu, ktorý súcití s fanúšikmi. “Aj mňa pomyslenie na Maďarsko zraňuje.”

“Počasie zmenilo rozloženie síl v pretekoch a objavili sa chyby, no v prvom rade po stránke nastavení a nie stratégie,” prikláňa sa na stranu Mattiu Binotta, ktorý v nedeľu po pretekoch vyhlásil, že stratégia bola v poriadku, Ferrari len strácalo z hľadiska pretekového tempa. “Ale ísť proti Ferrari nie je dobré pre žiadneho fanúšika, ani tímu to nič dobrého neprinesie.”

Ferrari je už beztak pod poriadnym tlakom a zdá sa, že ak ho bude mať na pleciach ešte viac, tak sa zrúti. Práve toto však hnevá jeho fanúšikov; napríklad na strategickom oddelení chýba človek, ktorý by dokázal filtrovať vonkajší tlak a vždy si zachoval chladnú hlavu.

“Chápem každý výbuch fanúšika, pretože vášeň pozostáva zo silných emócií. Mohli by sme analyzovať preteky, aby sme pochopili, čo sa prečo udialo, ale to teraz nie je treba,” pokračuje Alesi. “Teraz potrebujeme niečo iné: Pozývam vás pridať sa ku mne, vydržať a podporiť tím. Nebuďme deštruktívni, pretože negativizmus ešte nikdy nič dobré nepriniesol.”

“Chcem milovať toto Ferrari, pretože sú to muži vo Ferrari, kto po každej porážke trpí najviac, taktiež po každej chybe, ktorá k takejto porážke vedie,” uzavrel svoj stĺpček 58-ročný Francúz.