logo F1online.sk

Szafnauera rozhodnutie sklamalo, od FIA vraj Racing Point dostal zelenú

Otmar Szafnauer
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala7. 8. 2020

Otmar Szafnauer bol v rozhovoroch s novinármi celé týždne neoblomný. Otázky týkajúce sa možného porušenia pravidiel ho “otravovali”, keďže bol presvedčený, že Racing Point postupoval podľa pravidiel. Svoj postoj nemení ani teraz. Rozhodnutie FIA považuje za neférové.

FIA v piatok zverejnila výsledky vyšetrovania. Racing Point dostal pokutu 400-tisíc eur a v Pohári jazdcov prišiel o celkovo 15 bodov za porušenie pravidla, ktoré hovorí, že istú množinu súčiastok si každý tím musí navrhnúť a skonštruovať sám. Brzdové kanáliky patria na tento zoznam.

Šéf Racing Pointu Otmar Szafnauer tvrdí, že sa Racing Point ešte nerozhodol, či sa voči rozhodnutiu odvolá. V každom prípade nemá pocit, že by bol verdikt správny. “Stále sa to snažíme stráviť. Musíme položiť pár ďalších otázok a dostať bližšie vysvetlenie.”

“Sme trochu sklamaní, mysleli sme si, že sme jasne na strane pravidiel a nespravili sme vôbec nič zlé. V marci sme pozvali aj FIA, aby prišla a na všetko, čo sme spravili, sa pozrela. Všetko sme odkryli. Potom nám napísali a povedali, že vo všetkom sme splnili pravidlá. Preto som trochu sklamaný.”

“Teraz musíme zhodnotiť tresty, ktoré boli rozdané. FIA uznala, že pravidlá ohľadom presunu súčiastok na zoznam (súčiastok, ktoré si tímy musia navrhnúť a vyrobiť sami, pozn. red.) majú ďaleko od jasných. Sú dvojzmyselné a dá sa na ne pozerať dvoma spôsobmi. Musíme sa na to teraz pozrieť a rozhodnúť sa, či sa odvoláme alebo s tým budeme žiť,” informuje Szafnauer.

“Spočiatku sme si mysleli, že z našej perspektívy sme nespravili nič zlé, takže je to nefér. Asi sú tu dve perspektívy, a FIA v tejto veci rozhodovala,” pokrčil plecami rodák z Rumunska.

FIA vo svojom verdikte vyhlásila, že porušenie pravidiel zo strany Racing Pointu bolo dostatočne potrestané pokutou a strhnutím bodov za VC Štajerska. Každý ďalší protest namierený na brzdové kanáliky Racing Pointu bude zrejme vybavený napomenutím.

Nemohli by súperi skúsiť protestovať proti niečomu inému na aute Racing Pointu? “Nie, brzdové kanáliky sú jedinou súčiastkou, ktorá najskôr nebola na zozname a teraz je. Myslím, že toto sa nikdy predtým nestalo. Je to anomália a bezprecedentná situácia. S ostatnými súčiastkami auta nie sú žiadne problémy.”

Súvisiace články