logo F1online.sk

Stroll: Zadné krídlo nám neposkytlo taký skok, aký by sme potrebovali

Lance Stroll
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala31. 7. 2022

Aston Martin v piatok zvestoval dobré správy; vylepšené zadné krídlo so šikovne vymyslenými koncovými lištami funguje. Po sobote sa však britská stajňa vrátila do reality a uvedomila si, že obrovské výkonnostné manko, ktoré zvykne mať v kvalifikácii, nemôže vylepšiť len pár gramov uhlíkových vláken na zadnom krídle. Problémy auta majú oveľa rozsiahlejší koreňový systém.

Sebastian Vettel sa s kvalifikáciou lúčil už po jej prvej časti. Lance Stroll sa do Q2 dostal, ale len so šťastím, keďže komisári škrtli čas Pierreovi Gaslymu za priširoký výjazd v piatej zákrute. Nebyť toho, Kanaďan by štartoval zo šestnásteho miesta.

Lance Stroll po sobote neskrýval sklamanie. “Toto sme nechceli, nechceli sme v Q2 obsadiť štrnáste miesto,” vyhlásil. “V sobotu sme rozhodne nepôsobili tak dobre ako v piatok, ani som nemal taký dobrý pocit. Musíme sa na to pozrieť. Nájsť dobrý balans bola dosť výzva, navyše nám chýbala priľnavosť, nenašli sme to optimum a neboli sme dosť rýchli.”

Vylepšené zadné krídlo skrátka nemôže odrazu odstrániť takéto problémy. V tíme sa preto neodvážili odhadnúť, aký veľký dopad má vylepšenie na výkony auta. “Na také hodnotenie je ešte skoro. Z pohľadu pozícií sme na tom podobne ako obyčajne. Takže povedal by som, že nie, neposkytlo nám to taký skok, aký by sme potrebovali, aby sme útočili na čelo stredu poľa a dostali sa do Q3. Musíme na to naďalej tlačiť.”

Vettel bol po tréningoch rovnako sklamaný ako jeho kolega, čoho skvelým meradlom je obyčajne dĺžka rozhovoru pre oficiálny portál F1.com. Strollovi sa podarilo všetko vybaviť za 35 sekúnd, Nemec si vypočul otázky a odpovedal na ne za 36 sekúnd.

“Bolo to oveľa horšie ako v piatok, vyváženie auta sa úplne zmenilo,” povzdychol si Sebastian Vettel. “Samozrejme, nemali sme žiadnu prípravu, no nikto ju nemal. Je to škoda, že sme nepostúpili do druhej časti.”

Aspoň nedeľa by mala byť pozitívnejšia. “Mali by sme mať fajn preteky, pretože počas dlhých jázd sme mali dobré tempo. Bude to však závisieť od podmienok, je oveľa chladnejšie než v piatok. Uvidíme, ako to dopadne.”