logo F1online.sk

Vettel: Nepripisujte to len zadnému krídlu

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala29. 7. 2022

Aston Martin v piatok prekvapil celý padok takým riešením zadného krídla, aké doposiaľ nikomu ani nenapadlo. Jeho prvé previerky hovoria, že funguje dobre, no Sebastian Vettel upozorňuje, že určite nejde o všeliek a nemožno mu pripísať všetky zásluhy za dnešnú rýchlosť Aston Martinu.

Tím zo Silverstonu sa v pravidlách pozrel aj medzi riadky a zistil, že sa v nich nachádza šedá zóna. Preto sa odvážil na zadné krídlo nainštalovať akési podlhovasté výstupky, ktoré majú nahradiť koncové lišty zadného krídla, ako ich poznáme už dlhé roky. Vďaka tomu prúd vzduchu nezačne zatekať z oblasti nad krídlom podeň, a tak pomáha generovať viac prítlaku.

Sebastian Vettel sa po tréningoch pustil do prvých hodnotení. “Celkovo sme mali dobrý deň. Nemali sme žiadne problémy, darilo sa nám získať si cit pre auto. Tu či tam je ešte stále trochu rozhádzané, čiže čaká nás nejaká práca.”

“Je zrejmé, že na tejto trati sa snažíte na auto nasadiť čo najviac prítlaku,” pokračoval Nemec na margo okruhu, ktorý je prezývaný aj ako Monako bez bariér. “Na to máme nové zadné krídlo, to nie je žiadnym tajomstvom. Nie je to obrovský skok vpred z hľadiska výkonu. Myslím, že robí to, čo aj má, no nevidíme veľký skok vpred.”

Toto je však najlepší výsledok Sebastiana Vettela v druhom tréningu za pomerne dlhú dobu. Po dvanástej a dvoch trinástych priečkach sa dnes totiž vyšvihol až na ôsmu. Keď sa navyše reportér Sky Sports Ted Kravitz zastavil v garáži Aston Martinu, dopočul sa, že inžinieri veria v postup do najlepšej desiatky.

To by bol obrovský úspech, keďže Aston Martin zvykne mať v sobotu značné problémy. V pretekoch má už obstojné tempo a pravidelne s aspoň jedným autom siaha na body, preto by mu silná kvalifikácia veľmi pomohla. Vettel je však opatrný a tvrdí, že jeho tím na to tlačil viac ako inokedy.

“Myslím, že sme boli možno o trošku agresívnejší ako počas iných piatkov. Je fajn vidieť, že náš tím sa snaží vymýšľať nové veci a riešenia, ale vždy si želáte, aby mali o čosi väčší efekt,” poznamenal Vettel.

Proti Aston Martinu hovorí počasie. Na mokrej trati sa zrejme efekt vylepšeného zadného krídla úplne stratí, keďže zeleným monopostom sa na vode vôbec nedarí. V Montreale a Silverstone úplne pohoreli.

“Uvidíme, ako mokro bude. Bola by škoda, keby bolo tak mokro, že by sme nemohli jazdiť a ľudia na tribúnach by nemali pekný deň. Držíme si palce!” vyhlásil Vettel, pri ktorého slovách môžeme pripomenúť, že v prípade intenzívneho dažďa a búrok je v hre aj možnosť odkladu kvalifikácie na nedeľu.

“Ale áno, ak bude mokro, tak v porovnaní s poslednými dvoma mokrými kvalifikáciami budeme musieť poriadne zabrať. Čakajú nás nejaké domáce úlohy, ale zatiaľ sme zaznamenali dobrý štart do víkendu,” pokračoval štvornásobný majster sveta, pre ktorého bude aktuálna sezóna v F1 aj poslednou.

Čo by Aston Martin mohol v noci spraviť, aby sa mu na vode darilo o čosi viac? “Také tradičné nastavenia na vodu už dnes neexistujú, tie časy sú dávno, dávno za nami. Ja som zažil možno ich úplný koniec, keď som sa tu vtedy dávno objavil prvýkrát.”

“Samozrejme, pokúsime sa auto zrýchliť. Myslím si, že sa nám to môže podariť, keďže vieme, že nedeľa bude suchá. To bude pravdepodobne naša hlavná úloha. Ale chceme sa čo najlepšie pripraviť aj na sobotu tušiac, že prichádza dážď.” uviedol Vettel s dodatkom, aký má na tento víkend stanovený cieľ: “Body. Pred týždňom mi tesne ušli, takže toto bude odteraz náš cieľ, bodovať na každých pretekoch.”

Súvisiace články