logo F1online.sk

Todt: F1 pripravuje “štandardný” kalendár, no treba byť flexibilný

Štartové svetlá
© Twitter/Alfa Romeo
Milan Kubala
Milan Kubala6. 8. 2020

Kalendár pre rok 2020 sa do veľkej miery podarilo zostaviť, okrem trinástich oficiálnych podujatí sú ďalšie tri preteky takmer isté. Rokuje sa už len o posledných prírastkoch. Vedenie F1 však čaká ďalšia úloha: pripraviť program pre sezónu 2021. Jean Todt tvrdí, že Liberty v tomto už postupuje štandardným spôsobom, hoci samotný šéf FIA neverí, že to bude stačiť. Formula 1 bude musieť pripraviť kalendár aj s istou mierou voľnosti.

Tohtoročný kalendár mal mať 22 podujatí a za štandardných okolností by sme už poznali i ten budúcoročný. Koronavírus však komplikuje rokovania. Krajiny netušia, ako bude vyzerať pandemická situácia o pár týždňov, o horizonte niekoľkých mesiacov či roka ani nehovoriac.

Od niečoho sa však treba odraziť. “Medzi Formulou 1, FIA a držiteľmi komerčných práv prebehlo rozdelenie úloh,” cituje Jeana Todta motorsport.com. “V prípade organizátora je to práca na kalendári, ktorý je následne predložený FIA. Organizátor zatiaľ pracuje na kalendári, ktorý by som nazval štandardným, no uvedomujúc si, že ešte nevieme, či štandardný kalendár bude fungovať.”

“Veľmi to závisí od pozície štátov jednotlivých členov. V kalendári môže byť nejaké podujatie, ale krajina môže zvážiť, že nebude hostiť žiadne športové podujatia, alebo bude zvažovať povinnosť karantény, ak prídete do krajiny alebo sa do nej budete vracať. Ja som presvedčený o tom, že šampionát 2021 — a to myslím globálne, nie iba Formuly 1 — bude kreatívny a flexibilný. Žiaľ, verím tomu, že toto (pandémia) sa ešte neskončí,” vysvetľuje šéf FIA.

Pre Formulu 1 bude ideálne, ak sa jej podarí predbežne dohodnúť s niektorými okruhmi na tom, že v prípade vypadnutia veľkej ceny z kalendára niekto zastúpi jej miesto. Možnosti sú však obmedzené, taký okruh musí mať najvyššiu licenciu FIA.

Zabezpečiť alternatívne podujatia by mala podľa Todta Liberty. “Som presvedčený, že je to povinnosťou držiteľa komerčných práv, ale, samozrejme, budeme spolupracovať do čo najväčšej miery. Jedno je isté, Formulu 1 môže hostiť len okruh s prvostupňovou licenciou. Dosť to limituje miesta, kam môžeme ísť.”

“Na druhej strane je to pomerne potešujúce, pretože v zozname okruhov s prvostupňovou licenciou je ich pomerne veľa, kde nebolo zorganizované žiadne motoristické podujatie. Bude treba spraviť prieskum skôr, ako sa objaví taká situácia. Momentálne sa však pracuje na zostavení štandardného kalendára,” doplnil Todt.