logo F1online.sk

Shovlin: Tohtoročné auto sa už nezmení, budúcoročné bude vyzerať inak

George Russell
© Twitter/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 7. 2022

Dokedy sa bude Mercedes držať svojho konceptu „bez bočníc“? Polovica sezóny je za nami a tento tím síce pozbieral už veľa bodov, avšak do boja o víťazstvá sa prakticky nedostal. Dvanásť veľkých cien bola dosť dlhá doba, no napriek viacerým pokrokom sa monopost W13 nepodarilo premeniť na víťazné auto. Ako v tíme plánujú svoj vývoj smerom do budúcna? To sa pokúsil poodhaliť šéf traťových inžinierov stajne Andrew Shovlin.

V tomto roku žiadnu zmenu konceptu v podaní Mercedesu neuvidíte. To je dôležité stanovisko, pretože taký Aston Martin a neskôr aj WIlliams už siahli po veľmi zásadných zmenách. Dokonca aj úpravy McLarenu, ktoré tento tím predstavil vo Francúzsku, boli podľa mnohých viac ako „len veľkým balíkom vylepšení“.

Čo však kujú v takom Mercedese? Tento tím síce vo Francúzsku vybojoval dvojité pódium, avšak víťazstvo preň nebolo realistickým cieľom. Pritom táto trať mala monopostu W13 vyhovovať.

„Nemyslíme si, že zmena bočníc zmení aj úroveň našej konkurencieschopnosti,“ prehlásil vo Francúzsku Andrew Shovlin. „Niečo také si určite nemyslíme. Takisto nie sme tvrdohlavo odhodlaní tvrdiť, že takto musí monopost Mercedesu vyzerať za každú cenu.“

„Už od začiatku sezóny sledujeme aj ostatné tímy a ich tvar karosérie, určite aj s ohľadom na budúcu sezónu. Pozorujeme dianie na rošte zhora-dolu a čerpáme nápady. Môže sa pritom stať, že neprevezmeme len ideu jedného z tímov, ale sledujeme aj možné kombinácie jednotlivých konceptov,“ hovorí Shovlin.

„Je to však postupný proces. Myslím si, že v tomto roku už náš monopost nijak fundamentálne nezmení svoj vzhľad, bol by som však prekvapený, keby budúcoročné auto vyzeralo rovnako,“ dodal šéf traťových inžinierov Mercedesu tajomne.

Tento tím pritom patri pri prinášaní jednotlivých zmien na svoj monopost k tým najaktívnejším. Mercedes a napríklad aj taký Alpine zvolili pri vývoji agresívny prístup a nasadzovali aj tie najdrobnejšie vylepšenia. K rýchlemu postupu až do boja o víťazstvá to však neviedlo.

Nezostáva nám teda nič iné, len sa nechať prekvapiť. Ako sme už nejedenkrát uviedli, Mercedes je takou Enigmou tohtoročnej sezóny. Okruhy ako Hungaroring, Zandvoort, Monza či Singapur by mu papierovo nemali sedieť. Nechajme sa však prekvapiť.

Súvisiace články