logo F1online.sk

Stroll zabuchol dvere Vettelovi pred nosom, od kolízie nemali ďaleko

Lance Stroll pred Sebastianom Vettelom
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala25. 7. 2022

Boxový múrik Aston Martinu sa musel poriadne potiť pri sledovaní súboja medzi Lanceom Strollom a Sebastianom Vettelom. Nemec sa v treťom sektore natlačil na svojho kolegu a v poslednej zákrute sa pokúsil o predbiehací manéver, keď ho Stroll zablokoval. Vettelovi sa dokonca zdalo, že ho vybrzdil. Nechýbalo veľa a kolízia by bola na svete.

Aston Martin získal bod, no veľmi ľahko mohol z Francúzska odchádzať s nulou na konte. Stačilo, aby Sebastian Vettel v poslednej zákrute zareagoval na Strollov manéver o niečo neskôr. Bolo to vyvrcholenie súboja, ktorý trval skoro celé kolo. Nemec na Strolla tlačil “na križovatke”, v Signes aj Le Beausset.

Nakoniec Vettelovi zostal finálny pokus: V poslednej zákrute chcel Strolla prekabátiť a alonsovsky ho podsekol. Kanaďan to však s ohľaduplnosťou voči tímovému kolegovi nechcel preháňať a zatočil doprava, čím Vettela zablokoval.

Štvornásobný majster sveta mal dokonca pocit, že ho vybrzdil. “Bolo evidentné, že šliapol na brzdu pred tým, ako začal pridávať. To ma prekvapilo,” vysvetlil Sebastian Vettel, ktorý po Strollovom obrannom manévri nechápavo dvíhal ľavú ruku. “A potom som stratil rýchlosť. No je to v pohode. Prekvapil ma, ale nebolo toho v hre tak veľa. Rozhodne pre interný súboj nezahodím jeden bod. Z pohľadu tímu bolo jedno, či by som vpredu skončil ja alebo on.”

“Bol som rýchlejší ako Lance, no už som mal len jednu jedinú šancu v poslednej zákrute. On potom na apexe šliapol na brzdu a ja som ho takmer zostrelil,” povzdychol si Nemec.

Lance Stroll sa bránil, že uprostred zákruty nebrzdil. “Na výjazde mi ušla zadná časť a poriadne sa mi pretočili kolesá.” Z dostupných dát sa zdá, že k vybrzdeniu skutočne nedošlo. Stroll len otáľal na plyne, zrejme v dôsledku nervozity v zadnej časti auta, čo však z Vettelovho pohľadu vyzeralo rovnako, akoby ho vybrzdil.

Na margo agresívnej obrany uviedol: “Všetci tu bojujeme, každý víkend chcem získať ten bod rovnako ako on. Nespravil som nič bezohľadné. Skrátka som sa bránil tak, ako keby bol za mnou ktokoľvek iný.”

Sebastian Vettel si pred víkendom v Kanade stanovil body ako svoj cieľ. Nakoniec mu ušiel, no nemohol za to len Lance Stroll. “Bolo to trochu hlúpe, pretože celé preteky som bol zaseknutý v premávke a nemohol som využiť náš potenciál.”

“Chcel som pneumatiky manažovať lepšie ako naši súperi, ale potom prišla fáza VSC. Naša stratégia nám nedávala až také obrovské šance, ale neviem, či sme niečo mohli spraviť inak,” analyzoval preteky štvornásobný šampión, ktorému v zbierke chýba trofej z Le Castellet.

Aston Martin si môže sypať popol na hlavu aj za to, že Vettelovi neprezul pneumatiky okamžite po výjazde safety caru. Namiesto dvojzastávky ho nechal na trati a až v priebehu nasledujúceho kola uznal, že ušetriť si pitstop je výhodné. V tom čase však už Nemec stratil príliš veľa času jazdou za bezpečnostným vozidlom.

Nečudo, že celý čas trčal v premávke. “Vzadu som bol zaseknutý v DRS vláčiku, niekoľko áut sa tam naháňalo s otvorenými zadnými krídlami. Nemohli ste nič robiť, takto sa dopredu nedá dostať. Hravo sme dokázali držať krok s našimi súpermi, ale nevedeli sme ich predbehnúť.”

“Jedno je jasné: Naše auto potrebuje viac priľnavosti. Uvidíme, ako nám to pôjde v Maďarsku. Opäť sme sa naučili niečo viac o našom monoposte, a tak dúfam, že nám to pomôže na Hungaroringu,” doplnil Vettel.

Ani Stroll nebol spokojný, lamentoval najmä nad pneumatikami. “Trápil som sa s nimi, robil som maximum, aby som si ten bod udržal. Bolo to pod kontrolou, no na tvrdej zmesi to bolo náročné.”

“V niektorých fázach bola stredne tvrdá zmes dobrá, na hardoch som sa po pár kolách dostal do dobrého rytmu, cítil som sa fajn, ale ďalších niekoľko kôl bolo ťažkých. Prehrievali sa mi predné gumy, zadné sa šmýkali. Pred fázou VSC som si myslel, že sme lepšie rozbehnutí ako Ricciardo a možno získame deviate miesto, no potom som tú rýchlosť stratil a Seb ma dostal pod tlak. Nakoniec to bol pekný súboj a teším sa z toho bodu,” pousmial sa Kanaďan.

Súvisiace články