logo F1online.sk

Rosberg odkazuje Binottovi: Vo Ferrari treba spraviť veľké zmeny

Mattia Binotto a Laurent Mekies
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala25. 7. 2022

Ferrari môžeme opäť raz zaradiť medzi porazených. Charles Leclerc vypadol a Carlos Sainz obsadil “len” piatu priečku. To je z pohľadu jeho štartovej pozície dobrý výsledok, ale podľa Nica Rosberga mohol byť aj lepší, keby nezlyhali stratégovia.

Charles Leclerc tentoraz neustál obrovský tlak, ktorý naňho vyvíjal Max Verstappen vďaka undercutu, a v Le Beausset stratil kontrolu nad svojím autom. V pretekoch zostal len jeden monopost Ferrari, ktorého úlohou bolo maximalizovať počet bodov.

Nico Rosberg je presvedčený, že Scuderii sa to nepodarilo a mohol za to boxový múrik. Keď videl, že inžinier prikázal Sainzovi ísť do boxov počas jeho útoku na Sergia Péreza, neveriacky si pretieral oči. “Krútil som hlavou, hovoril som si, čo tam, preboha živého, stvárajú?”

“V prvom rade on bol uprostred obrovského súboja na trati, a celý jeho tím to ani nesledoval. Hlavy mali ponorené vo výpočtoch zastávok v boxoch a hovorili s ním uprostred súboja koleso na koleso. Hovorím si, chlapci, čo tam vyvádzate?” pustil sa do kritiky majster sveta z roku 2016.

Inžinier skutočne prikázal Sainzovi zamieriť do boxov počas súboja, no nie počas jeho vyvrcholenia, keď nám to ponúkla réžia. Viac už v nasledujúcom videu z F1TV, no opäť pripomíname, že vysielačka má približne päť- až osemsekundové oneskorenie.

“Teraz nie, teraz nie!” odmietol príkaz zamieriť do boxov Sainz. Nakoniec mu to nebolo nič platné, pretože v nasledujúcom kole predsa len zastavil. Rosberg je presvedčený, že nebyť toho, bol by na pódiu. “Carlos sa dostal na tretie miesto, na ktorom by sa pohodlne dokázal udržať. Pneumatiky by to do cieľa v pohode zvládli, dokonca by mal šancu predbehnúť Lewisa a získať druhú priečku. Potom ho však zavolali do boxov bez akejkoľvek šance získať lepšie ako piate miesto, na ktorom aj skončil.”

Ferrari sa vraj musí zamyslieť, či už nepretiekol pohár trpezlivosti, a nemalo by si posvietiť najmä na strategické oddelenie. “Čo sa tam, preboha, deje? Naozaj si myslím, že už je načase, aby sa tam spravili nejaké zmeny, vážne zmeny. Vyhodnotili to katastrofálne, neviem si to vysvetliť. Mattia to musí naozaj vyriešiť a hneď začať robiť vážne zmeny.”