logo F1online.sk

Leclerc: Bola to neakceptovateľná chyba, s takými si titul nezaslúžim

Charles Leclerc
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 7. 2022

Čo si budeme klamať, Ferrari sa ani vo Francúzsku strategicky nijak neblyslo. Čo však ich preteky „zarezalo“ nebola tentokrát strategická, ale jazdecká chyba. Napriek tomu, že Charles Leclerc sa dnes z pretekov vyradil sám vlastnou chybou, otázniky vyvoláva aj rozhodovanie jeho tímu, ktorý možno celkom zbytočne otáľal so zastávkou v boxoch.

Pokúšalo sa Ferrari zopakovať svoju stratégiu z Rakúska a zostať na trati dlhšie? V každom prípade, Max Verstappen zamieril do boxov na konci 16. kola, Leclercova nehoda sa stala v 18. V čase, keď Verstappen prechádzal v 18. kole cez prvý sektor, objavila sa v oficiálnom prenose grafika, podľa ktorej bol v tom čase rozostup medzi Leclercom a Verstappenom 27,1s. Zastávka v boxoch trvá na Paul Ricard celkovo asi 27 sekúnd. Neverilo Ferrari, že sa dokáže ubrániť „undercutu“ a preto sa radšej rozhodlo zostať na trati dlhšie?

Už sa nikdy nedozvieme, či by sa Leclerc ubránil. Ako sme však už uviedli v úvode, nie strategické rozhodnutie, ale jazdecká chyba bola tým, čo Charlesa i Ferrari pripravilo o preteky.

„Bola to chyba, jazdecká chyba,“ povzdychol si po predčasnom skončení svojich pretekov Leclerc pred mikrofónmi Sky Sports. „Moje výkony sú zatiaľ najlepšie, aké som vo svojej kariére predvádzal, ale keď sa budem dopúšťať takýchto chýb, tak sú takéto výkony bezvýznamné. Strácam body, myslím, že sedem som ich stratil v Imole, pravdepodobne ďalších 25 tu, keďže sme dnes zrejme mali na okruhu najlepšie auto.“

„Ak na konci sezóny bude moja strata na titul 32 bodov, tak budem hneď vedieť, kde som o nich prišiel. Je to neakceptovateľné. Musím sa takýchto vecí vyvarovať,“ povedal monacký pretekár.

Ten tiež dostal otázku, akým spôsobom sa to pokúsi vyriešiť a ako sa pokúsi týmto chybám vyvarovať. „Prejdem si opäť rovnakou procedúrou, pokúsim sa zanalyzovať, čo sa stalo. Auto sa odtrhlo trochu zvláštnym spôsobom. Pozriem sa na dáta a pokúsim sa zistiť niečo, čo možno zatiaľ ešte neviem. Bola to však moja chyba a to je celé,“ povedal Leclerc.

„Asi som na to tlačil až príliš a stratil zadnú časť monopostu. Bol to pre mňa veľmi náročný víkend, veľmi som sa trápil s vyvážením monopostu. Pri takomto teple je zložité zostať konzistentný. Chyba prišla v tom najhoršom momente,“ dodal Leclerc.

Pre F1 TV následne svoju chybu stroho zhodnotil: „Neviem, čo sa stalo. Či to bol technický problém, zistíme až keď skontrolujeme auto, ale nemyslím si, že chyba nastala tu. Skrátka to bola jazdecká chyba, možno som mal príliš široký nájazd a pneumatikami vyšiel na špinavú časť trate. Je to však moja chyba a keď budem robiť takéto chyby, tak si titul nezaslúžim,“ povedal Leclerc.

Súvisiace články