logo F1online.sk

Vettel: Kľúčové bude dostať sa do Q2

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala22. 7. 2022

Sebastian Vettel si v priebehu piatka dokázal vylepšiť svoju pozíciu vo výsledkovej listine, ale na prvú desiatku to aj tak nestačilo. Nemecký pretekár očakáva ďalší náročný víkend, pre ktorého zdarný koniec bude dôležitý kvalifikačný výsledok. Nehovorí však o postupe do najlepšej desiatky, ale do Q2.

Pred víkendom v Le Castellet Sebastian Vettel vyjadril nádej, že sa jeho tímu podarí lepšie pochopiť novinky, ktoré predstavil už pred troma týždňami. Žiada sa spraviť krok vpred. “V Silverstone sme predstavili balík vylepšení, ktorý, žiaľ, nezafungoval podľa očakávaní. Stále ho potrebujeme pochopiť o čosi lepšie.”

“Aj sem sme si priniesli niečo nové, čo nám azda pomôže rozlúštiť túto hádanku a zlepšíme sa,” nádejal sa 35-ročný Nemec ešte pred začiatkom tréningového programu vo Francúzsku. Po prvej polovici piatkovej časti sa Vettel umiestnil na štrnástom, podvečer na trinástom mieste.

Na Carlosa Sainza nabral 1,893 sekundy. “Ale aspoň som bol o trochu rýchlejší ako vo štvrtok v storočnom monoposte,” zachechtal sa Vettel, ktorý vo štvrtok prevetral Aston Martin TT1 z roku 1922, prvé pretekárske auto z dielne tejto automobilky.

Následne pokračoval už vážnejšie: “Dnes sme jazdili s rozdielnymi špecifikáciami, čo nám umožní pustiť sa do porovnávania. Teraz musíme rozhodnúť, čo najlepšie zafunguje v treťom tréningu a sobotňajšej kvalifikácii.”

V Aston Martine nesnívajú o veľkolepom postupe do elitnej desiatky, na to skrátka nemajú výkon. “Z nášho pohľadu bude kľúčová otázka, či sa dostaneme do Q2 a pred pretekmi si vybojujeme dobrú štartovú pozíciu. V strede poľa je to dosť husté, takže dúfam, že sa nám bude dobre vodiť.”

V nedeľu sa Vettelovi zvykne dariť prekľučkovať vyššie, no prečo si neuľahčiť život? “Vždy sa zdá, že máme o čosi lepšie pretekové tempo, a tak dúfam, že to bude platiť aj tento víkend.”