logo F1online.sk

Todt by bol radšej, ak by ostali Schumacherove rekordy neprekonané

Michael Schumacher a Jean Todt
© Twitter/Jean Todt
Ladislav Király
Ladislav Király4. 8. 2020

Lewis Hamilton onedlho vyrovná a pravdepodobne aj prekoná legendárne rekordy Michaela Schumachera. Na svojom konte má 87 víťazstiev, Schumi 91, nuž a po stránke titulov je to 6:7, ale v tomto roku už Angličana sotva niečo zastaví a veľa sa toho nezmení ani o rok.

Dá sa predpokladať, že z hľadiska víťazstiev sa čoskoro prehupne aj cez stovku a zaknihuje siedmy a ôsmy titul. V súčasnosti totálne dominuje, sedí vo vynikajúcom aute a jeho jediný reálny súper Valtteri Bottas na neho výkonnostne nemá.

Je zaujímavé, že Schumachera môže po stránke víťazstiev vyrovnať na VC Talianska v Monze a prekonať na domácom okruhu Ferrari v Mugelle, kde bude taliansky tím oslavovať svoju 1000. veľkú cenu.

Prezident Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) Jean Todt by však bol radšej, ak by rekordy ostali nedotknuté. Získal ich totiž spolu so Schumim. „Keď ste s rekordmi nejakým spôsobom prepojení, chceli by ste, aby zotrvali,“ uviedol Todt na okruhu v Silverstone.

„Druhý pohľad je ten, že každý rekord trvá len určitú dobu. Všetky rekordy sú tu na to, aby boli prekonané. Mercedes a Lewis dnes jednoznačne majú všetko pre to, aby stanovili nové rekordy. Je to obdivuhodné. A ak je to aj zaslúžené, tak im môžem len pogratulovať.“

Francúz bol šéfom Scuderie Ferrari v období, keď Michael Schumacher dominoval podobne, ako Lewis Hamilton v týchto dňoch. Bolo to v rokoch 2000 až 2004 a červení mali veľmi silné auto. Nuž a tak, ako Bottas dnes, vtedy na Schumiho nemal Rubens Barrichello, ktorý mu takisto nevedel narobiť problémy.

Spomínaná éra bola kritizovaná, ale dnes je situácia ešte horšia a trvá už siedmy rok. „Obdivujem konkurencieschopnosť, spoľahlivosť i trvanlivosť,“ skonštatoval Jean Todt, ktorého slová cituje agentúra Reuters. „Ale z pohľadu športu si podobne ako mnohí ďalší ľudia, ktorí majú radi nepredpovedateľnosť, myslím, že by sme radi videli viac zmien.“