logo F1online.sk

Krack o Vettelových protestných aktivitách: Chcem, aby sa s nami predtým poradil

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková21. 7. 2022

Šéf Aston Martinu Mike Krack si želá, aby sa Sebastian Vettel viac rozprával so svojím tímom predtým než bude protestovať proti celosvetovým problémom. Pravdepodobne tak reaguje na situáciu, ktorá nastala v Kanade.

V posledných rokoch sa Vettel stal jedným z najväčších športových aktivistov, pričom sa vyjadruje najmä k otázkam životného prostredia či rovnosti práv. Z toho dôvodu častokrát nosí na rôzne preteky špeciálne prilby, aby upozornil na problém, ktorý sa v danej krajine vyskytuje.

Na spomínanej Veľkej cene Kanady mal na hlave prilbu s nápismi a obrázkami odsudzujúcimi ťažbu z dechtových pieskov v krajine javorového listu. Následne však schytal kritiku za to, že hneď vedľa sa nachádzalo logo ropnej spoločnosti Aramco, ktorá jeho tím sponzoruje, čo z neho robí pokrytca.

Samotný Vettel povedal, že ho nezaujíma žiadna reakcia, ktorú dostane a tieto témy sú podľa neho väčšie ako záujmy Formuly 1. Nemecký šampión však počas pretekov záhadne prilbu napokon na hlave nemal, čo viedlo k dohadom, že Aston Martin ho donútil, aby ju nenosil. Tím to však poprel.

Aktuálne sa tejto témy chytil aj šéf tímu Mike Krack, ktorý sa síce svojho jazdca zastal, zároveň mu však adresoval prosbu. „Každý má na Vettelove komentáre svoj názor. Myslím si, že nemôžete umlčať vrcholových športovcov, ktorí sú navyše ešte aj inteligentní. Sebastiana kritizujú za jeho angažovanosť, ale to nie je fér. To, čo sa stalo v Kanade, bolo toho najlepším príkladom.“

„Ako zástupca tímu by som však chcel, aby s nami Sebastian pred svojimi protestnými akciami ešte viac spolupracoval a aby sa s nami viac rozprával. Spoločne môžeme dosiahnuť viac. Sebastian sa napríklad pýtal, prečo sa doprava z letiska do firmy a naopak nedá realizovať výlučne elektromobilmi. Teraz sme to začali robiť, pretože to dáva zmysel,“ povedal 50-ročný inžinier.

Krack sa stal šéfom Aston Martinu len na začiatku tejto sezóny a sám hovorí, že si prechádza poriadnym krstom ohňom, najmä v oblasti styku s médiami. „Priznám sa, že ma prekvapili aj malé detaily, o ktorých sa píše. A aj to, ako sa médiá často využívajú na robenie politiky. Jeden príklad – na Veľkej cene Rakúska sme všetci odhlasovali, aby sa náš predtým stanovený rozpočtový strop navýšil o štyri milióny eur kvôli zvýšeným nákladom v dôsledku pandémie a vojny na Ukrajine. A napriek tomu šéf tímu (Toto Wolff, pozn. red.) hneď potom bežal do médií a lamentoval, že navýšenie nie je dostatočne vysoké, hoci zaň hlasoval aj on.“

„Radšej by som namiesto toho hovoril o športe. Fanúšikovia sa zaujímajú o časy na kolo, menej o rozpočty alebo príliš tuhé podlahy. Ale možno nie som dosť dobrý politik. Jedno je isté – ani toto všetko nesmiete preceňovať a vždy treba zachovať pokoj,“ uzatvára rodák z Luxemburska.

Súvisiace články