logo F1online.sk

Herta po prvom teste s McLarenom: F1 som si ako cieľ vytýčil už dávnejšie

Colton Herta
© Twitter/Colton Herta
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 7. 2022

Testy Coltona Hertu s minuloročným McLarenom spôsobili v kruhoch fanúšikov i odborníkov v F1 menšiu senzáciu. Načasované to pritom už nemohlo byť lepšie. Informácia o súkromných testoch britského tímu nás zastihla priamo v čase ďalšej várky špekulácií o možnom odchode Daniela Ricciarda z McLarenu. Ťažko povedať, čo má tento tím za lubom.

Zatiaľ čo sa všetka pozornosť sústredila na Hertu a jeho počínanie v Portimau, podpísal McLaren ďalšiu superhviezdu série IndyCar Alexa Paloua. Čo chce tento tím robiť s takým návalom pilotov je zatiaľ otázne, avšak stále platí, že Herta zostáva aj so svojím americkým pasom naďalej silným kandidátom na posun do F1.

Testy v Algarve mohli tímu priniesť užitočné dáta a možnosť porovnať Coltona so súčasnými pilotmi stajne, keďže sa na tomto okruhu jazdilo aj v rokoch 2020 a 2021. Američan však nechcel prezradiť veľa detailov o tom, aké časy sa mu podarilo zajazdiť.

„Toto je trať, na ktorej je tomuto aspektu ťažké porozumieť kvôli vetru a mnohým ďalším faktorom. Je tiež o niečo chladnejšie než bolo v priebehu pretekárskeho víkendu F1,“ povedal Herta novinárom v Algarve, ktorý sa priamemu porovnaniu s Norrisom a Ricciardom, prirodzene, vyhol.

„Bol som spokojný s časom, ale sme na trochu odlišných pneumatikách, než aké sa používali v priebehu pretekárskeho víkendu. Keď sa pozriete na poznámky mnohých chlapcov spred roka, tak hovorili o tom, ako tu je veterno a ako veľmi to dokáže ovplyvniť auto od zákruty k zákrute.“

„Pokiaľ teda ide o časy na kolo, tak ťažko povedať. Myslím si však, že inžinieri to pri pohľade na dáta dokážu zistiť,“ dodal Herta.

Aj odpoveď na ďalšiu otázku bola taká klasická „pretekárska“. Coltona sa spytovali, či je podľa neho dostatočne rýchly, aby bol v F1 konkurencieschopný. „Áno, áno… Na takúto otázku nemôžete odpovedať nie, inak by ste neboli profesionálny jazdec. Takže áno, myslím si, že som dostatočne rýchly,“ hovorí Herta.

„Či už budú súhlasiť alebo nie, myslím, že čas ukáže. Dúfam, že v aute dostanem aj ďalšiu šancu a snáď to budem môcť ukázať,“ dodal.

Americký mladík opísal svoje prvé skúsenosti s monopostom F1 ako „veľkú zábavu“. Ďalšou dôležitou otázkou je, či ho uvidíme vo Formule 1 a ak áno, tak kedy? Ani tu sa však Colton nenechal zaskočiť a pokračoval v odpovediach typických pre člena takého veľkého tímu ako Andretti Autosport.

Herta si nedáva žiadny časový rámec a rok 2023 nijak nespomenul. „Formula 1 je môj cieľ, ktorý som si vytýčil už dávnejšie a v niektorých fázach som mu už bol blízko.“

„Určite si myslím, že by nebolo dobré čakať príliš dlho. V súčasnej Formule 1 je situácia taká, že sa tam potrebujete dostať v dostatočne mladom veku. Našťastie ešte mám trochu času v prípade, že sa naskytne príležitosť, ale momentálne sa tým príliš nezaoberám. Budem sa len snažiť jazdiť čo najrýchlejšie a verím, že jedného dňa sa mi nejaké dvere otvoria,“ povedal Herta.