logo F1online.sk

Verstappen v šprinte vládol, piloti Ferrari si nič nedarovali

Max Verstappen a Charles Leclerc
© Twitter/Red Bull
Milan Kubala
Milan Kubala9. 7. 2022

Druhý šprint v sezóne má rovnakého víťaza ako ten prvý. Max Verstappen mal drobný problém len na štarte, potom však dokázal utiecť obom pilotom Ferrari, ktorí následne zviedli veľmi tvrdý súboj. Leclerc sa aj vďaka tvrdej obrane dokázal ubrániť a Sainz sa následne stiahol. Prvá trojka tak prišla do cieľa v rovnakom poradí, ako odštartovala.

Šprint skončil pre Fernanda Alonsa ešte skôr než začal. Mechanici pravdepodobne pred štartom odhalili problém, auto ani nezložili zo zdvihákov a nezložili zahrievacie dečky z pneumatík. Po zelenej, ktorá otvorila zahrievacie kolo, odtlačili Alonsa späť do garáže. Nejaký problém s pohonným ústrojenstvom mal aj Kuan-jü Čou, ktorý však svoju Alfu Romeo predsa len oživil, aj keď musel štartovať z boxov.

Štart veľmi dobre vyšiel Charlesovi Leclercovi, avšak nie dosť dobre. Verstappen sa udržal vpredu a Leclerca „vyviezol“ dovnútra. To v prvej zákrute využil Sainz, ktorý prekĺzol na druhé miesto. Španiel následne do tretej zákruty útočil na Verstappena, avšak prejazd cez „trojku“ mu nevyšiel a Leclerc sa v brzdení do štvrtej zákruty vrhol do úspešného protiútoku.

V závere prvého kola tak zostalo poradie v najlepšej sedmičke nezmenené. Skvelo sa však odpichol Pérez, ktorý sa rýchlo dostal z trinásteho na ôsme miesto. Kolíziu v prvej zákrute utrpel Pierre Gasly, ktorý sa prepadol na chvost.

V šiestom kole začal Carlos Sainz vykúkať na Charlesa Leclerca. Sainz zaútočil niekoľkokrát, ale Leclerc sa bránil veľmi tvrdo a nakoniec aj úspešne. Monačanovi sa nakoniec podarilo odpútať alebo sa Sainz jednoducho rozhodol stiahnuť.

Nestiahol sa však Pérez, ktorý sa postupne dostal aj cez oba Haasy. V tom čase, teda asi v polovici šprintu, kolidoval Sebastian Vettel s Alexom Albonom v súboji o trináste miesto. Pilot Aston Martinu skončil po kontakte v hodinách a v štrku. Dokázal sa však vrátiť na trať a pokračoval. Pérez medzitým pokračoval v ofenzíve a v 12. kole sa posunul aj pred Ocona.

V rovnakom čase sa pokúšal o útok aj Lewis Hamilton, ktorý zostal zaseknutý v DRS-vláčiku za Magnussenom a Schumacherom. Mick bol dosť rýchly a držal sa veľmi tesne za tímovým kolegom.

Na čele sa medzitým nič nedialo. Pätica Verstappen – Leclerc – Sainz – Russell – Pérez jazdila v konštantných rozostupoch. Pérez sa síce doťahoval na Russella, ale nie dostatočne rýchlo.

Hamilton medzitým bojoval s Mickom Schumacherom, ktorý sa bránil ako lev a využíval pritom aj DRS od Kevina Magnussena. Nemecký mladík však kvôli svojej defenzíve spadol o viac ako sekundu za Magnussena a stratil DRS. Súboj sedemnásobného šampióna a syna sedemnásobného šampióna napokon štyri kolá pred koncom rozhodol Hamilton vo svoj prospech. Bol to však dlhý a tuhý boj. Toto bol súboj o ôsme miesto a zároveň posledný bodík zo šprintu. Lewis však už nestihol dotiahnuť Magnussena, ktorý tak pre Haas vybojoval ďalšie dva body.

Na čele si medzitým Max Verstappen dokráčal za prvým miestom a víťazstvom v šprinte. Ku koncu ho síce Leclerc trochu dotiahol, ale nedostal sa bližšie než na 1,5-sekundy. Tretí skončil so stratou piatich sekúnd na víťaza Sainz. Russell dokrúžil po osamotených pretekoch štvrtý, Pérez piaty, Ocon šiesty, Magnussen siedmy, Hamilton ôsmy. Posledné dve miesta v najlepšej desiatke a zároveň jediné nebodované obsadili Mick Schumacher a Valtteri Bottas.

FOM