logo F1online.sk

Sme skrátka pomalí, znie po ďalšej hrozivej kvalifikácii z Aston Martinu

Sebastian Vettel
© Twitter/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 7. 2022

Tretíkrát v rade vypadnúť s oboma monopostami už v Q1? Hrozivé výkony Aston Martinu pokračujú aj v Rakúsku. Rozsiahle vylepšenia predvedené v Barcelone zatiaľ nič zásadné neprinášajú a na základe konzistentne slabých výkonov usudzujeme, že monopost AMR22 skrátka výkonnostne nestačí. Po ďalšom kvalifikačnom nezdare to priznali aj samotní jazdci.

Sedemnáste miesto pre Lancea Strolla a dvadsiate pre Sebastiana Vettela. Kanadský pretekár vypadáva v Q1 so železnou pravidelnosťou, takže to nás ani tak neprekvapilo. Okrem toho, v Rakúsku mal veľké problémy sa vôbec zmestiť na trať a riaditeľstvo pretekov mu škrtalo jeden čas za druhým.

Ani Sebastian Vettel však nič svetoborné nepredviedol. Aj on pritom doplatil na traťové limity, pričom prišiel o svoj najrýchlejší čas. Ten by síce na postup do Q2 nestačil, ale bez neho skončil Seb až na poslednom dvadsiatom mieste.

„Boli sme skrátka pomalí,“ zhodnotil stručne svoju kvalifikáciu Vettel. „Je to dosť tvrdé. Stratil som nejaký čas v prvej zákrute, za čo som zaplatil hneď dvakrát, keďže sme nakoniec prišli aj o ten čas. Určite to z našej strany nebola skvelá kvalifikácia.“

„Nie,“ odpovedal Seb na otázku, či tím má nejaké vysvetlenie, prečo mal monopost AMR22 také slabé tempo. „Tempo bolo veľmi slabé. Určite je to sklamanie.“

Sebastian veľmi ťažko hľadal slová a v jeho tvári nezračilo ani tak sklamanie, ale skôr smútok. Pred novinármi sa neprekonal ani Lance Stroll, ktorý bol opäť veľmi stručný. Pravdou však je, že sedemnáste miesto je jeho kvalifikačným maximom za posledných päť pretekov. „Daj mi radšej nejaké lepšie novinky,“ povedal so smiechom Stroll ospravedlňujúcemu sa Willovi Buxtonovi, ktorý mu jeho kvalifikačnú bilanciu pripomenul.

„Naše základné tempo skrátka nie je dostatočné. Naša aerodynamika nie je dostatočná v rýchlych zákrutách, mechanicky na tom tiež nie sme najlepšie v pomalých zákrutách a balans nie je nijak skvelý. Keď si musíte poradiť s takýmito podmienkami, tak je to zakaždým náročné,“ povedal Stroll.