logo F1online.sk

Vettel dostal k narodeninám darček v podobe bodov: Nečakali sme to

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala4. 7. 2022

Sebastian Vettel oslávil svoje 35. narodeniny, ako sa patrí. Najskôr sa prevetral vo Williamse FW14B, s ktorým Nigel Mansell v roku 1992 vyhral VC Veľkej Británie a následne aj majstrovský titul, nuž a deň zavŕšil ziskom deviatej priečky, ktorú pred štartom vôbec nečakal.

Okrem toho Sebastian Vettel mohol sledovať, ako Mick Schumacher pred ním útočí na prvé majstrovské body v kariére. V závere mu nechýbalo veľa a mohol predbehnúť aj Maxa Verstappena. “Videl som, čo sa dialo, že sa doťahuje. V aute som ho povzbudzoval, kričal som — poď, Mick, poď!” prezradil štvornásobný majster sveta, ktorý šiel po pretekoch Schumachera vyobjímať.

Napokon obaja sršali radosťou, hoci Vettel mohol mať ešte aj lepší výsledok. Podobne ako v Kanade však zamieril do boxov už po pár kolách. Kým ostatní zvládli na softoch odjazdiť pätnásť až dvadsať kôl, Vettel bol pri svojich mechanikoch už po piatich. Vďaka tomu sa dostal na čistý vzduch, no znamenalo to preňho, že prostredný stint musel poriadne natiahnuť.

Vettel zastavil druhýkrát po odstúpení Estebana Ocona a nakoniec získal dva body. “Po sklamaní v sobotu sme mali dobré preteky, to bolo pre Aston Martin dôležité, keďže je to naša domáca veľká cena. Mali sme tu veľa hostí, zamestnanci tu mali rodiny. Je fajn, že sme ich mohli odmeniť takým dobrým výsledkom.”

“Obsadiť deviate miesto po štarte z osemnásteho, to sme, veru, nečakali. Ale mali sme dobrú rýchlosť, z hľadiska stratégie sme sa odvážili spraviť niečo inak,” komentuje skorú zastávku v boxoch. “Dosahovali sme konzistentné časy. Safety car nás azda pripravil o siedme miesto.”

Nemec týmito slovami de facto priznal, že Aston Martin chcel s výnimkou prvých šiestich kôl zvládnuť celé preteky na stredne tvrdej zmesi. Bolo by vôbec niečo také možné? Najdlhší stint na žltých gumách absolvoval Lando Norris, no aj ten mal len 34 kôl. Vettel by potreboval odjazdiť ešte ďalších dvanásť.

“Možnože by sa nám podarilo udržať sa na tých gumách,” pouvažoval Vettel. “Ale aj tak je skvelé, že si odnášame body. A veľmi sa teším aj s Mickom, že konečne prvýkrát bodoval.”

“Tento výsledok je pozitívom pre celú továreň. Na začiatku to nevyzeralo dobre, po sobote sme boli sklamaní. Napĺňa ma radosťou, že sme to dokázali takto otočiť a odniesli si nejakú odmenu. Potrebujeme tieto výsledky, aby sme si udržali dobrú atmosféru,” pripomína rodák z Heppenheimu.

Pred nami je víkend v Spielbergu, kde by Aston Martin chcel konečne poriadne pochopiť balík vylepšení, ktorý predstavil v Silverstone. “Na auto sme nasadili nejaké novinky, ale v piatok sme nemali priestor na to, aby sme ich preskúmali. Nie som si teda celkom istý tým, že robili, čo sme od nich čakali.”

“Nepochopili sme, prečo sme boli v sobotu takí pomalí, hoci v pretekoch to už bolo lepšie. Čaká nás veľa práce a dúfame, že sa nasledujúci víkend v Rakúsku niečo naučíme,” uzavrel rozhovor Vettel.