logo F1online.sk

Binotto dúfa, že bude sucho. Spoľahlivosť mu robí starosti

Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala3. 7. 2022

Ferrari dnes nevyhnutne potrebuje zmenšiť náskok Red Bullu a Maxa Verstappena v oboch šampionátoch. Mattia Binotto si preto drží palce, že sa z VC Veľkej Británie nestane lotéria, a čo je dôležitejšie, že z technickej stránky to tentoraz bude bezproblémové. Šéf maranellskej stajne totiž priznal, že má mierne obavy.

Keď Carlos Sainz v sobotu preťal cieľovú čiaru a inžinier mu oznámil, že má pole position, zrejme si pomyslel, že si z neho jeho vlastný tím strieľa. Hoci sa Španiel na trati necítil dobre, problémy Charlesa Leclerca a Maxa Verstappena znamenali, že z prvej priečky skutočne odštartuje on.

“My sme to videli na GPS dátach. Vedeli sme to, no on si myslel, že jeho kolo nebolo dostatočne dobré!” pousmial sa Mattia Binotto po kvalifikácii. “Všetci to mali náročné, ale on zajazdil najlepší čas.”

Sainzov úspech teší celý tím aj z iného dôvodu. “Gratulujem mu, zaslúžil si to. V aute sa cíti čoraz sebavedomejšie. V Kanade mal dobrý víkend, ale tá kvalifikácia nebola zrovna ohurujúca. Podľa mňa postupne získava sebavedomie a zostáva pokojný. Pole position získal vďaka tomu, že si udržal ten pokoj v náročných podmienkach, keď potrebujete manažovať teploty pneumatík a v správnej chvíli zaútočiť, byť trpezlivý.”

Posledné štyri pole positions sa Ferrari nepodarilo premeniť na víťazstvá. Bolo by načase s tým niečo spraviť, no nebude to jednoduché. Mattiovi Binottovi robí starosti viacero vecí vrátane spomínanej spoľahlivosti.

“Dúfame, že bude sucho,” nádejá sa Binotto, ktorý zdôraznil, že v nedeľu sa bude treba strategicky obracať za pochodu. “Myslím, že sa bude treba rozhodnúť medzi jedným a dvoma pitstopmi. Tímy sa zrejme rozhodnú po pár kolách podľa stavu pneumatík. Zatiaľ sme neodjazdili veľa kôl na suchu a s plnou nádržou. Na trati uvidíme rôzne stratégie, čo bude skvelé.”

Najdôležitejšie zo všetkého bude dôjsť pod šachovnicovú vlajku. “Každé jedny preteky sú iné. Máme nové komponenty a dúfame, že tento víkend nezaznamenáme žiadne problémy, ale pri spoľahlivosti nikdy neviete.”

Carlos Sainz dostal novú pohonnú jednotku, Charles Leclerc jazdí s tou kanadskou. Spoľahlivosť by teda nemala byť problém, no v kráľovnej motoršportu nikdy neviete. “Toto nám robí starosti, a možnože aj ostatným. Je to dôležitý aspekt z hľadiska výsledkov. My sa však koncentrujeme na preteky a nemyslíme na spoľahlivosť — aspoň nie tento víkend. Dúfame, že prejdeme popod šachovnicovú vlajku na dobrých pozíciách.”