logo F1online.sk

Vylepšený balík dostane v Silverstone len Albon, vraj napodobní koncept Red Bullu

Alex Albon
© Twitter/Williams Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 6. 2022

Avizované vylepšenia prichádzajú. Tím Williams prednedávnom hovoril o významnom balíku úprav, ktorý inžinieri v Grove pripravovali. Teraz vieme, že do Silverstone bude hotový. Šéf pre výkonnosť monopostov Dave Robson o ňom pred časom povedal, že Williams „zvolil koncepciu, ktorá je trochu odlišná – to znamená viditeľne odlišná – od tej, ktorú môžeme vidieť teraz“. Upravený monopost s pozmeneným konceptom však v Silverstone dostane len Alex Albon.

Na domáce podujatie tak dorazí tento tradičný tím s esom v rukáve. Inžinieri sa usilovali zo všetkých síl, aby do Silverstone pripravili nové diely aspoň pre jeden z monopostov, čo sa aj podarilo. Tým šťastným, ktorý novinky vyskúša ako prvý, bude Alex Albon. Jeho tímový kolega Nicholas Latifi bude pokračovať so starým monopostom, s ktorým ho budú môcť inžinieri priamo porovnať.

„Tento víkend budeme mať k dispozícii vylepšený aerodynamický balík, ktorý bude nasadený len na Alexovom monoposte, keďže chceme skontrolovať, ako sa bude auto správať a tiež, či balík funguje ako má,“ potvrdil šéf pre výkonnosť monopostov Williamsu Dave Robson.

„Pozmenený tvar karosérie a podlahy predstavujú základ týchto vylepšení a ich cieľom je účinné zvýšenie prítlaku monopostu,“ dodal Robson.

Jedná sa o prvé významnejšie úpravy tohto tímu. Monopost FW44 zostal od začiatku sezóny viac-menej nezmenený a hádam najvýznamnejším vylepšením bolo zoškrabanie značnej časti jeho lakovania, čo bezpochyby pomohlo ušetriť cennú váhu.

Pre Williams je dôležité nasadiť ho už v Silverstone, keďže v Rakúsku nás čaká šprintový víkend, kvôli čomu budú možnosti testovania a trénovania obmedzené. „Tieto nové diely pravdepodobne zmenia balans aj ovládateľnosť monopostu. Môže preto trvať dlhšie, kým ich dokážeme využiť spôsobom, vďaka ktorému z neho jazdci dokážu dostať maximum. Budúci týždeň v Rakúsku sa odjazdí aj šprint. Tento víkend sa preto budeme snažiť naučiť čo najviac,“ povedal Robson.

Zmeny by teda mali byť viditeľné „voľným okom“. Sme preto zvedaví, do akej miery sa monopost FW44 zmení. O jeho tvare sa však už nejaký ten čas šušká. „Vraj má rovnaké línie ako koncept Red Bullu,“ napísal novinár Chris Medland. Ten nie je jediný, ktorý niečo také naznačuje.

Reportér F1.com Lawrence Barretto fanúšikom Williamsu prilial do žíl ešte viac optimizmu. „Slušný balík vylepšení tento víkend prinesie Williams. Počul som, že podľa simulácií by v závislosti od okruhu mal priniesť až sekundu na kolo v kvalifikácii,“ napísal na Twitteri.

Súvisiace články