logo F1online.sk

Williams pricestuje do Japonska s opraveným šasi. Albon dúfa, že do Číny sa to upokojí

Alex Albon
© X/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 4. 2024

Williams sa vracia do súťažného diania s oboma autami. Aj keď je vlastne isté, že ďalšia tvrdá nehoda a poškodenie šasi bude znamenať, že sa na štart nedeľných pretekov postaví opäť len jedno auto, tím pokračuje vo svojej riskantnej hre. Alex Albon však už naznačil, že náhradné šasi by mohlo byť pripravené do Číny.

Williams sa vo svojom krátkom článku pred VC Japonska obmedzil len na správu, že šasi je opravené a tím začne v Suzuke opäť s dvomi autami. Pilot stajne Alex Albon však naznačil, že situácia by sa mohla upokojiť „do Číny“, čo by mohlo znamenať, že v tomto termíne bude pripravené náhradné šasi. Ale ktovie, čo všetko sa ešte udeje v Japonsku.

„Po návrate z Melbourne sme odviedli v Grove veľa práce, vďaka ktorej sme v dobrej pozícii a v Suzuke sa do toho môžeme tvrdo oprieť,“ povedal šéf Williamsu pre výkonnosť monopostov Dave Robson, na ktorého vzápätí nadviazal pilot stajne Alex Albon.

„Naozaj sa teším do Suzuky, čo je jeden z mojich obľúbených okruhov, a tiež na skvelých japonských fanúšikov,“ začal britsko-thajský pretekár. „V Austrálii sme ako tím určite neukázali, ako chceme pretekať. Bohužiaľ to len zvýraznilo, že sme stále na ceste.“

„Napriek tomu sa tím na trati aj doma v Grove skutočne pôsobivo dal dokopy, aby opravil auto a odoslal ho na okruh včas, za čo som všetkým veľmi vďačný,“ dodal Albon.

Ten ešte v Austrálii ubezpečil verejnosť, že tieto problémy nebudú mať vplyv na prácu tímu ani na jeho jazdu na trati. Otázka však naďalej visí vo vzduchu. Suzuka je veľmi rýchly okruh, kde nie sú nehody nijak výnimočné, pritom aj predpoveď počasia tento víkend naznačuje, že by sa na trati mohlo poriadne šmýkať.

„Našu mentalitu to nijak nezmenilo, keďže takto sme jazdili už od začiatku sezóny. Nie je to spôsob, akým by sme chceli pretekať, ale taká je jednoducho naša pozícia. Musíme bojovať a čaká nás veľa práce. Bolo to ťažké a mali sme problémy už od začiatku testov. Teraz nás to dobehlo. Dúfajme však, že do Číny sa to upokojí,“ povedal s nádejou Albon.

Dôsledky problémov tímu si poriadne zlizol aj Logan Sargeant, ktorý skončil v Austrálii „na lavičke“, aj keď urobil všetko správne. Tím pritom neuviedol, či Albon bude pokračovať so svojím starým šasi, ktoré by po opravách nemalo byť v stopercentnom stave, ale možno sa to dozvieme.

„V Austrálii som zažil možno najťažší víkend a podobne to platí aj pre tím,“ povedal americký pretekár. „Vážim si podporu fanúšikov na trati aj doma. Chcem tento náročný moment hodiť za hlavu, poučiť sa z neho a pokračovať v spoločnom úsilí. Čas medzi týmito pretekmi som využil a vyrazil na Bali, aby som sa udržal mentálne aj fyzicky pripravený. Veľa času som strávil v posilňovni,“ povedal pred štartom japonského víkendu Sargeant.