logo F1online.sk

Britské preteky vyhral Hamilton, cieľovú čiaru preťal na troch kolesách!

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala2. 8. 2020

Veľká cena Veľkej Británie nepatrila k zrovna najvzrušujúcejším. Aspoň do posledných kôl. V samom závere sme ale boli svedkami série defektov. Ľavá predná pneumatika zlyhala na aute Valtteriho Bottasa, Carlosa Sainza aj Lewisa Hamiltona! Britovi sa ale vďaka veľkému náskoku podarilo preťať cieľovú čiaru na prvej priečke a získal pre seba 87. kariérne víťazstvo!

Po pokojnom štarte sa dvojica Mercedesov okamžite odlepila od zvyšku štartového poľa a naznačila, ako to bude vyzerať po zvyšok pretekov. O pár sekúnd ich rozlet ale pribrzdil prvý výjazd bezpečnostného vozidla kvôli kolízii Alexa Albona s Kevinom Magnussenom, v dôsledku ktorej musel Magnussen odstúpiť. Albon mohol pokračovať, ale komisári mu za incident udelili päťsekundový strest.

Po reštarte pretekov Hamilton nechal svojho kolegu v prachu za sebou. Bottas sa snažil na úradujúceho majstra sveta tlačiť, ale nemal dostatok rýchlosti na to, aby mohol pomýšľať na nejaký útok. Za Mercedesmi operoval osamotený Max Verstappen a za ním Charles Leclerc. O pozície sa bojovalo až za nimi.

Poradie na prvých štyroch priečkach sa nemenilo ani po druhom výjazde Bernda Mayländera kvôli nepríjemnej nehode Daniila Kvjata. Rus rozbil svoje auto “na totálku”. Po pretekoch vzal vinu na seba s tým, že sa nesústredil dostatočne na jazdenie, ale venoval sa prepínaniu gombíkov na volante.

Preteky sa následne vyvíjali celkom pokojne až do záveru. Pár kôl pred koncom, na konci prvého sektora, ale dostal defekt ľavej prednej pneumatiky Valtteri Bottas. Boxy boli veľmi ďaleko, a tak Fín stratil poriadne veľké množstvo času. Nakoniec nebodoval, obsadil len jedenáste miesto.

Po Bottasovi mal rovnaký problém aj Carlos Sainz. Ten skončil ešte horšie — na trinástej priečke —, hoci dovtedy bol v prvej päťke. Tým sa ale séria defektov neskončila.

V poslednom kole zlyhala ľavá predná pneumatika aj na aute lídra Lewisa Hamiltona. Brit mal ale šťastie v nešťastí, že defekt nedostal na začiatku kola, ale až v jeho polovici, a že už Max Verstappen zamieril do boxov po nové pneumatiky. Jeho náskok bol teda taký veľký, že sa mu podarilo dokrivkať až pod šachovnicovú vlajku.

Verstappen môže ľutovať, že nezostal na trati, pretože takmer určite by britskú VC vyhral. Získal ale aspoň bod za najrýchlejšie kolo pretekov.

Na pódiu skončil aj Charles Leclerc, pre ktorého je to už druhá trofej v sezóne.

V samotnom finále si ešte štvrtú priečku vybojoval Daniel Ricciardo, ktorý za sebou nechal Landa Norrisa aj Estebana Ocona. Do prvej desiatky sa vošli ešte Gasly, potrestaný Albon, Lance Stroll a Sebastian Vettel na Ferrari.

Kimi Räikkönen obsadil posledné miesto potom, čo sa mu zlomilo predné krídlo a Nico Hülkenberg do pretekov nevyštartoval. Novinárom prezradil, že kvôli zatiaľ bližšie nešpecifikovanému problému s pohonnou jednotkou.

Súvisiace články