logo F1online.sk

Williams chystá výrazné vylepšenia a zmenu konceptu monopostu

Alex Albon a Nicholas Latifi
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 6. 2022

Ani veľká zmena pravidiel neposunula tím Williams do stredu poľa. Alex Albon síce dokázal v tomto roku dvakrát zabodovať, avšak monopost FW44 je na rošte určite ten najpomalší. Inžinieri v Grove však pokračujú v práci a stajňa chystá kompletne vylepšenú verziu svojho monopostu. Médiám to potvrdil šéf pre výkonnosť Williamsu Dave Robson, ktorý však už nevedel povedať, kedy sa dočkáme jeho nasadenia.

Na niektorých podujatiach to pôsobilo dojmom, že Williams sa miesto pokrokov a posunu vpred prepadáva ešte hlbšie. Jeho vývoj akoby nestačil na konkurenciu, avšak pravda je taká, že inžinieri pripravujú významné vylepšenia.

„Zatiaľ sme na auto nepriniesli nič, čo by sa dalo považovať za naozaj veľké vylepšenie,“ priznal šéf pre výkonnosť monopostov Williamsu Dave Robson.

„Rozhodli sme však o časovom rámci a uzavreli testovanie vylepšení vo veternom tuneli. Teraz čelíme výzve, aby sme čo najskôr vyrobili nové diely.“

„Nový balík je na ceste, no ešte nie je úplne jasné, kedy presne bude dodaný. Veríme, že v najbližších dňoch sa to vyjasní,“ dodal Robson.

Ten síce nevedel, kedy by mal vylepšený balík doraziť, avšak povedal, že sa bude jednať o naozaj výrazné a viditeľné zmeny. Williams vraj napodobní Aston Martin, ktorý do Barcelony priviezol kompletne vylepšenú B-verziu svojho monopostu, ktorý sa ani trochu nepodobal na svojho predchodcu, ale zato sa veľmi výrazne podobal na Red Bull.

Stajňa z Grove sa vraj vydáva podobnou cestou a plánuje svoj dizajn prekopať. „Začali sme od predného krídla a pokračovali smerom dozadu. Som si istý, že existuje množstvo rôznych ciest, ktorými sa môžete vydať a zatiaľ nevieme, ktorá je tá najlepšia,“ hovorí Robson.

„Z krátkodobého hľadiska a smerom k zvyšku sezóny sme zvolili koncepciu, ktorá je trochu odlišná – tým myslím viditeľne odlišná – od tej, ktorú môžete vidieť teraz,“ dodal Robson.

Súvisiace články