logo F1online.sk

Vettel: Ešte niečo by sme z toho mohli vyžmýkať

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala10. 6. 2022

Sebastian Vettel ukončil piatkové tréningy tesne za hranicou prvej desiatky, keď na Landa Norrisa stratil jednu jedinú stotinku sekundy. Aston Martinu nechýba veľa, aby sa do elitnej desiatky prebojoval, a podľa štvornásobného majstra sveta by to aj mohol zvládnuť.

“Dnes to bolo OK,” zhodnotil Sebastian Vettel svoje jazdy, počas ktorých dokázal zajazdiť kolo 1:44,781, čo mu stačilo aj na prekonanie Lewisa Hamiltona či Daniela Ricciarda. Môžeme však očakávať, že najmä Mercedes ešte z piatka na sobotu pridá. Ak si teda Aston Martin bude chcieť vylepšiť pozíciu, musí zabrať.

V piatok sa mu to darilo a Nemec skresal 2,5-sekundové manko z prvého tréningu na 1,5 sekundy. “Našli sme dobrý rytmus a vyskúšali niekoľko vecí. Myslím si, že zhruba vieme, ktorým smerom sa potrebujeme vydať. Z hľadiska jedného kola som na mäkkej zmesi nebol celkom spokojný, na stredne tvrdých gumách to bolo o čosi lepšie, ale celkovo to bolo OK.”

Vettel zároveň prízvukuje: “Vieme, že ešte toho môžeme ukázať o trochu viac. Myslíme si, že z toho môžeme vyžmýkať ešte čosi navyše.” Stajni zo Silverstone sa to však nepodarí odstraňovaním problémov. “Nemali sme žiadne problémy, len vyváženie auta sa trochu zmenilo na mäkkej zmesi. Bolo viac nedotáčavé. S nastaveniami sme azda mohli byť agresívnejší, no máme nejaké nápady.”

Teraz treba už len dúfať, že prinesú želané desatinky. “Ak to zvládneme dobre a ja budem jazdiť o čosi lepšie, môžeme dokázať trochu viac. Je však jasné, že keď stratíte sebadôveru, na takomto type okruhu sa to odrazí aj na časoch.”

Preto je dobré vyhýbať sa dotykom s bariérami a výjazdom mimo trať, ktorých najmä Lance Stroll zaznamenal neúrekom. Podobné chyby počas tretieho tréningu či dokonca kvalifikácie môžu úplne zničiť jazdcovo sebavedomie. “Ale celkovo to bolo celkom dobré a aj dlhé jazdy boli OK, hoci nevieme, čo vlastne robili ostatní piloti.”

Čo teda Aston Martin čaká od kvalifikácie? “Bude to tesné. Ak sa umiestnime niekde okolo desiateho miesta, tak už to bude pre nás obrovský úspech, pretože musíme zostať realistami; nemáme tu žiadne nové komponenty. Dáme do toho všetko, aby sme z nášho balíčka vyžmýkali čo najviac. Potom uvidíme, ako to dopadne,” doplnil Vettel.

Súvisiace články