logo F1online.sk

Na úvod v Azerbajdžane najrýchlejší Red Bull Sergia Péreza

Sergio Pérez
© Twitter/Red Bull Racing
Milan Kubala
Milan Kubala10. 6. 2022

Prvý tréning v azerbajdžanskej metropole Baku priniesol očakávané prebrzdenia, výjazdy mimo trať aj dotyky s bariérou, no možno už nie tak očakávaného lídra. Prvenstvo si na svoje konto pripísal Sergio Pérez, ktorý svojím časom prekonal Charlesa Leclerca aj Maxa Verstappena.

Dokáže Sergio Pérez vyhrať aj druhé podujatie v rade? Štatistiky hovoria v neprospech Mexičana. Už od prvých pretekov v Baku platí, že pilot, ktorý ovládol prvý tréning, sa v nedeľu nikdy nedostal do najlepšej štvorky. V dvoch prípadoch obsadil piate miesto, v zvyšných troch ani nedošiel do cieľa.

Ak bude pilot Red Bullu v nedeľu predsa len bojovať o víťazstvo, takmer určite s Charlesom Leclercom, Maxom Verstappenom a Carlosom Sainzom, ktorí ukončili prvý tréning presne v tomto poradí. Leclerc stratil desatinu, ďalšie dve Max Verstappen, ktorý sa v závere roztočil v pätnástej zákrute a lamentoval nad tým, ako sa počas prejazdu zákruty správa jeho auto, a Sainz dovedna 0,536 sekundy.

Piate miesto patrí Fernandovi Alonsovi pred Lewisom Hamiltonom. Pri pohľade na palubné zábery britského jazdca bolo evidentné, že poskakovanie sa vrátilo. Treba však zdôrazniť, že nie len v prípade Mercedesov — dnes poskakoval celý padok. Dokonca aj Carlos Sainz sa sťažoval na to, že jazdiť v jeho aute je maximálne nepohodlné. Pierre Gasly zhodnotil, že ešte nikdy v živote nezažil také prudké nárazy na zem.

Po siedmom Júkim Cunodovi a ôsmom Georgeovi Russellovi evidujeme Pierra Gaslyho a Estebana Ocona, ktorí potvrdili dobrú formu svojich monopostov.

Lando Norris berie jedenáste miesto. Opäť skončil ďaleko pred svojím kolegom Danielom Ricciardom. Austrálčan by musel nájsť viac ako jednu celú sekundu, aby sa dostal na úroveň 22-ročného rodáka z Bristolu. Čo je ešte menej lichotivé, Ricciardo nedokázal predbehnúť nikoho, kto by nemal technické problémy.

Hoci dnešný tréning poznačil nepríjemný vietor, ktorý roztrepotal vrchnú klapku zadného krídla Red Bullu a mnohým pilotom narobil problémy, hoci sme videli množstvo výjazdov mimo trať a dotykov s bariérou, tréning neprerušila ani jedna červená vlajka.

Technické problémy postihli Nicholasa Latifiho a Mick Schumachera. Kanaďan vyhlásil, že sa mu auto vyplo, nuž a z Haasu začala unikať kvapalina. V tomto prípade by sme však mohli hovoriť o hotovej povodni.