logo F1online.sk

Verstappen môže za víťazstvo v Baku ďakovať Pérezovi, tvrdí Mika Häkkinen

Max Verstappen a Sergio Pérez so šampanským
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková14. 6. 2022

„Lietajúci Fín“ Mika Häkkinen sa domnieva, že na azerbajdžanskom víťazstve Maxa Verstappena sa do veľkej miery podieľal jeho tímový kolega z Red Bullu Sergio Pérez. Úradujúci šampión tak aj vďaka nemu vedie poradie jazdcov už o 21 bodov.

Mexičan bol rýchlejší ako holandský majster sveta počas tréningov, ako aj v kvalifikácii, pričom hneď na štarte pretekov prevzal vedenie od Charlesa Leclerca. V úvodnej fáze následne zostal na prvom mieste, ale keď sa za ním po vypadnutí pilota Ferrari objavil Verstappen, dostal od šéfa tímu Christiana Hornera pokyn „nebojovať“.

Pérez poslúchol a len niekoľko týždňov po Veľkej cene Španielska, počas ktorej mu bola adresovaná podobná požiadavka, poslúchol. Häkkinen si o tom myslí svoje.„Podľa môjho názoru môže Max za víťazstvo ďakovať Checovi Pérezovi, a to nielen tým, že akceptoval stratégiu tímu, ale aj tým, že v kľúčovom momente pretekov mal päťsekundovú zastávku v boxoch.“

„Red Bull má naozaj výhodu dvoch silných jazdcov vo svojom tíme, zatiaľ čo Ferrari sa trápi. Carlos Sainz má veľa smoly a okrem toho nie je schopný vyrovnať sa Leclercovej rýchlosti,“ hodnotí Fín aj najväčšieho rivala stajne z Milton Keynes v boji o trofej šampiónov.

Na dvojnásobného majstra sveta robí aktuálne Pérez dobrý dojem. Rodák z Mexika už po ôsmich pretekoch vyrovnal počet víťazstiev, ako aj pódií zo sezóny 2021. A to ešte nie je ani zďaleka koniec tohto ročníka. „Checo odvádza naozaj fantastickú prácu. Po víťazstve v Monaku prišiel do Baku a v tréningoch bol rýchlejší než Max. To, že sa potom kvalifikoval ako druhý za Charlesom a na štarte sa ujal vedenia, ukazuje, ako veľmi si Checo verí a aké má auto.“

Podľa rodáka z krajiny tisícich jazier to bude mať Ferrari s porazením Red Bullu po blamáži v podobe vypadnutí oboch pilotov ťažké. „Každý v F1 vie, že na víťazstvo v šampionáte potrebujete kombináciu rýchlosti, spoľahlivosti a konzistentnosti, ktorú je veľmi ťažké nájsť. Ferrari má rýchlosť, ale ostatné aspekty tam absentujú, zatiaľ čo Red Bull ukazuje vo všetkom výnimočne silnú formu. Red Bull mal na začiatku sezóny určité problémy so spoľahlivosťou, ale už to prekonali. Ferrari musí urobiť to isté, a to rýchlo!