logo F1online.sk

Vettel: Radšej by som privítal Bathurst ako Las Vegas

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala6. 6. 2022

Počet amerických veľkých cien nám v budúcej sezóne narastie na tri. K Austinu a Miami sa pridá Las Vegas, na ktoré si už teraz mädlia ruky fanúšikovia zábavy, divokých párty a americkej bombastickosti, no je otázne, či si prídu na svoje aj priaznivci motoršportu. Sebastian Vettel hovorí, že si vie predstaviť aj lepšie okruhy, na ktoré by efjednotka mohla zavítať.

Jedným z nich je austrálsky Mount Panorama v Bathurste, ktorý každoročne pritiahne záujem divákov najmä októbrovými pretekmi Bathurst 1000 a februárovou dvanásťhodinovkou. Piloti si tieto podujatia nevedia vynachváliť najmä pre trať, na ktorej sa odohrávajú.

Dobre to zhrnul simracer Jimmy Broadbent, ktorého trať nadchýna už vo virtuálnom svete. “Táto trať má reputáciu, ktorú vystavala celá história monštruóznych nehôd. Pretekať tu v niečom rýchlejšom ako v autách GT3 by bolo totálne šialené. Už rýchlosti áut GT3 v zákrutách tlačia na limity okruhu, ktorý by sa nestratil ani v šesťdesiatych rokoch. Vďaka úzkemu charakteru Bathurstu vyzerajú autá GT3, akoby išli rýchlosťou Formuly 1,” napísal pre gtplanet.net.

Vzápätí pokračoval: “Už som spomenul, že táto trať vám vyrazí dych, vydesí vás a je brutálna, ale ani tieto slová to nezachytávajú dostatočne. Dokonca aj na simulátoroch ako iRacing alebo rFactor 2 vás táto trať vydesí.”

“Mount Panorama je jeden z mála okruhov na svete, ktorý nemá jednu jedinú ľahkú zákrutu. Trať samotná vás už v prvej varuje pred tým, čo bude nasledovať. Prvá zákruta sa totiž volá ‘Peklo’. Neustále zmeny prevýšenia, sklonu trate a obrovské obrubníky predstavujú výzvu, ale očividne to nestačilo. Aby sa k tomu pridal aj strach, len pár centimetrov od najvyzývavejšej časti okruhu sú betónové bariéry,” doplnil Broadbent.

Keď mal Sebastian Vettel na fanúšikovskom fóre Aston Martinu okomentovať príchod Formuly 1 do Las Vegas, zhodnotil to nasledovne: “Radšej by som šiel do Bathurstu! Mohli by sme si vziať peniaze z Las Vegas a investovať ich do skvelých, už existujúcich tratí.”

“To by bola ozajstná výzva, myslím si, že ten okruh je monštrum. Nikdy som na ňom nebol, ale dúfam, že jedného dňa tam pôjdem a zažijem ho,” zasníval sa štvornásobný majster sveta.

Bathurst má momentálne veľmi ďaleko od toho, aby mohol vôbec pomýšľať na príchod do efjednotky. Okruh má totiž len licenciu 3. stupňa FIA, pričom na usporiadanie pretekov F1 je nutné disponovať tou najvyššou. Pre porovnanie, náš Slovakia Ring má o stupeň vyššiu licenciu ako Bathurst.

Prečo vlastne Sebastianovi Vettelovi nevonia Las Vegas? Nemec sa pousmial a zhodnotil, že celé mesto by najradšej obišiel. “Už som bol vo Vegas, veľmi sa mi nepáčilo. Myslím si, že je príliš rušné a ľudia sa tam nechovajú slušne.”

“Nemám nič voči neslušnému chovaniu, len keď s ním zájdete až príliš ďaleko. Vegas pôsobí ako centrum ľudí, ktorí skrátka zachádzajú priďaleko, až za hranicu toho, keď to je ešte vtipné,” doplnil.

Súvisiace články