logo F1online.sk

Racing Point Pérezovi nič nevyčíta: Nespravil nič zlé

Sergio Pérez
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala1. 8. 2020

Z pohľadu Racing Pointu nie je vôbec ideálne, že do víkendu vo Veľkej Británii nemôže zasiahnuť jeho stály jazdec Sergio Pérez, ale narýchlo musel hľadať náhradu v podobe Nica Hülkenberga. Mexičan sa zrejme nakazil v priebehu posledných dní, počas ktorých navštívil aj Mexiko. V Racing Pointe ho za to ale nekritizujú, podľa Otmara Szafnauera nespravil nič zlé.

Pérez sa po pretekoch v Maďarsku rozhodol zájsť do Mexika, kde chcel navštíviť svoju matku. Tá sa zotavovala po “veľkej nehode”, uviedol Mexičan. Hneď ako ju prepustili z nemocnice, sa s ňou chcel mexický pretekár stretnúť. Je pritom možné, že sa nakazil práve na tejto návšteve, ale nedá sa vylúčiť ani to, že koronavírus chytil počas krátkej dovolenky na Sicílii, na ktorej bol aj so svojou rodinou.

“Nemyslím si, že by Checo spravil niečo zlé, keď zašiel domov za svojou rodinou. Dodržal všetky opatrenia,” hodnotil Pérezov počin šéf tímu Otmar Szafnauer. “Myslím, že sa to nijak nelíši napríklad od Ferrari a od toho, ako sa oni vracajú do Talianska.”

“V zmluve nemáme žiadne klauzuly, že by si mal pýtať povolenie navštíviť svoju rodinu. Jeho rodina je v Mexiku a preto nebolo žiadnym prekvapením, že sa do Mexika vrátil. To robí už odjakživa — odkedy u nás jazdí,” ozrejmil 55-ročný rodák z Rumunska. “Avšak, preberali sme s ním, ako by mal letieť tam a naspäť. Vždy malo ísť o súkromné lety, nikdy nie komerčné. Nemali sme s tým teda žiaden problém.”

Pérez sa v piatok prihovoril aj svojim fanúšikom a prezradil, že je fyzicky v poriadku a nemá žiadne príznaky. “Je OK, každý deň ho kontrolujeme a posielame za ním doktora. Teraz je v karanténe. My musíme zabezpečiť, aby vírus opustil jeho systém a on sa vrátil späť do pretekov,” vysvetlil Szafnauer.

Szafnauer napokon prezradil, že spolu s Pérezom leteli do Mexika aj dvaja členovia tímu, Pérezov asistent a jeho fyzioterapeut. Testy oboch z nich boli zatiaľ negatívne, no pre istotu sú obaja v karanténe.

V Racing Pointe ešte nemajú jasno v tom, či Pérez musí byť v karanténe sedem alebo desať dní, keďže k predĺženiu britskej karantény došlo až vo štvrtok. Momentálne nie je zrejmé, kedy Pérez absolvoval prvý test, ktorý mal nejasné výsledky, a či by nemohol byť považovaný za prvé potvrdenie vírusu. Ak by totižto boli Pérezovi odobraté vzorky už v stredu, vyhol by sa desaťdňovej karanténe — stačila by tá sedemdňová. V každom prípade je však nutné, aby Pérezove testy pred nasledujúcim víkendom bol negatívne. Inak do padoku nesmie.