logo F1online.sk

Leclerc sa “strašne trápil” potom, čo Ferrari zmenilo prístup

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala31. 7. 2020

Inžinieri vo Ferrari si uvedomujú, že niečo musia spraviť inak. Vo Veľkej Británii preto podľa Charlesa Leclerca nasadili “radikálny” balík. Kým v kvalifikačnom tempe to Scuderii prinieslo nejaký čas k dobru, počas pretekových simulácií sa vraj Monačan poriadne zapotil, aby auto udržal na trati.

Charles Leclerc bol napokon so svojou kvalifikačnou rýchlosťou spokojný, veď skončil na štvrtej priečke, čím rozdelil dvojicu Mercedesov. Body sa však rozdávajú až v nedeľu. A práve nedeľa robí Leclercovi najväčšie obavy.

“Obrovsky sme sa trápili s našou pretekovou rýchlosťou, rozhodne na tom potrebujeme popracovať,” skonštatoval Charles Leclerc v media zóne. “Kvalifikačná rýchlosť bola o čosi lepšia, než sme čakali, ak mám byť úprimný. To je dobré.”

“Ohľadom miery prítlaku sme sa vybrali pomerne radikálnou cestou. Vyzerá to tak, že sa to vypláca v kvalifikácii, ale nie v pretekoch. Potrebujeme zanalyzovať dáta. Uvidíme, čo s tým budeme musieť spraviť zajtra. Stále toho vieme veľa pomeniť, skúsime porozumieť tomu, čo môžeme zmeniť, aby sme obetovali niečo z kvalifikačného tempa a boli lepší v pretekoch,” rozobral najprijateľnejšiu možnosť Scuderie mladý rodák z Monte Carla.

Pokúsiť sa kvalifikovať čo najvyššie a následne sa v pretekoch snažiť udržať ostatných pilotov za sebou podľa Leclerca neprinesie dobré výsledky. “S týmto balansom sa extrémne ťažko jazdilo a bolo veľmi, veľmi ťažké neurobiť chybu. Rozhodne musíme niečo zmeniť. V opačnom prípade s týmto balansom bude v pretekoch veľká výzva odjazdiť toľko kôl.”

Sebastian Vettel toho v piatok veľa nenajazdil. Prvý tréning takmer celý vynechal, keď hneď na jeho začiatku mechanici objavil problém na medzichladiči. Ten sa im síce podarilo pred druhým tréningom odstrániť, ale po pár kolách sa zas Vettelovi “niečo uvoľnilo v kokpite” a mechanici sa opäť pustili do práce; Vettelovi vymenili pedále.

“Mali sme problém s brzdovým pedálom a museli sme zastaviť, aby sme to opravili. Len ťažko sa mi hľadal rytmus,” hodnotil Vettel. Ten poriadne kvalifikačné jazdy ani nestihol a v závere druhého tréningu sa venoval pretekovým simuláciám. “Myslím si, že sa vieme z niečoho poučiť a do zajtra si niečo odniesť. Auto musíme vylepšiť. Zajtra uvidíme, ako na tom sme.”