logo F1online.sk

V pokynoch riaditeľa pretekov bola chyba. Protesty Ferrari sú zamietnuté

Charles Leclerc a Mattia Binotto
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala29. 5. 2022

Aj posledná nádej Scuderie Ferrari, že by mohla aspoň od zeleného stola vyhrať Veľkú cenu Monaka, zhasla. Komisári po preskúmaní protestu talianskej stajne voči Sergiovi Pérezovi a Maxovi Verstappenovi rozhodli, že protest sa zamieta ako nedôvodný.

Scuderia Ferrari v oboch prípadoch namietala voči výjazdu pilotov Red Bullu, ktorí mali v oboch prípadoch porušiť pokyny riaditeľa pretekov a dostať sa až na žltú čiaru. Mattia Binotto a spol. sa opierali o pokyny riaditeľa pretekov, v ktorých sa okrem iného píše nasledovné: “V súlade s kapitolou 4 (Sekcia 5) Dodatku L Medzinárodného športového kódexu sa piloti na výjazde z boxov musia držať napravo od plnej žltej čiary a zostať napravo od nej až kým sa za prvou zákrutou neskončí.”

Ak Max Verstappen a Sergio Pérez vyšli až na žltú čiaru — Ferrari a Red Bull sa zhodli na tom, že Verstappen na ňu skutočne vyšiel, ba dokonca tesne za ňu —, podľa tejto interpretácie by mali dostať penalizáciu; neboli totiž napravo od nej. Problém je však podľa komisárov v tom, že tento pokyn riaditeľa pretekov protirečí aktuálnemu zneniu nadradeného Medzinárodného športového kódexu, ktoré sa pred touto sezónou zmenilo.

V Medzinárodnom športovom kódexe FIA, konkrétne v článku 5.c) kapitoly 4, je aktuálne uvedené: “S výnimkou prípadov force majeure žiadna pneumatika monopostu opúšťajúceho boxovú uličku nesmie prejsť za žiadnu čiaru nakreslenú na trati na výjazde z boxov, ktorá má za účel oddeľovať autá vychádzajúce z boxov od tých na trati.”

K chybe v pokynoch riaditeľa pretekov malo dôjsť tak, že kompetentní skrátka skopírovali minuloročnú verziu pokynov namiesto toho, aby ju upravili podľa aktuálnej verzie Medzinárodného športového kódexu.

Komisári preto začali skúmať, či Max Verstappen a Sergio Pérez “prešli za” žltú čiaru a dospeli k jednoznačnému verdiktu: “Aby k tomu došlo, naľavo od žltej čiary by muselo byť celé koleso.”

Sergiovi Pérezovi tým pádom zostáva víťazstvo a Max Verstappen má právoplatne tretie miesto.

Kompletný verdikt vo veci Maxa Verstappena:

Image
Image
Image

Plné znenie verdiktu v prípade Sergia Péreza:

Image
Image