logo F1online.sk

Vettel spokojný s postupom do Q3, Stroll vzýva pred pretekmi zázrak

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 5. 2022

Ďalší deň plný zmiešaných pocitov pre Aston Martin. Kauza ich dizajnu nápadne podobného Red Bullu v Monaku trochu utíchla. V uličkách Monte Carla mal vraj monopost AMR22 veľmi dobré tempo, avšak potvrdil to len jeden pilot tímu a bol ním Sebastian Vettel.

Aston Martin pokračuje v zlepšovaní svojich výkonov, hoci to na prvý pohľad tak úplne nevyzerá. Pred nedeľnými pretekmi má k bodom našliapnuté len Sebastian Vettel, ktorý odštartuje z deviateho miesta. Jeho tímový kolega Lance Stroll bude po štarte z predposledného radu vzývať zázrak.

„Celkovo si myslím, že sme veľmi spokojní, keďže sa nám podarilo dostať do Q3. V druhej časti kvalifikácie sa mi podarilo zajazdiť veľmi dobré kolo a takisto môj prvý pokus v tretej časti bol dobrý,“ povedal po skončení kvalifikácie Sebastian Vettel.

„Sme teda radi, aj keď kvalifikácia skončila červenými vlajkami. Nechcem povedať, že sa to dalo čakať, ale tu v Monaku je niečo také veľmi pravdepodobné,“ dodal štvornásobný šampión.

V Monaku je kvalifikácia mimoriadne dôležitá. Snažiť sa v pretekoch napraviť prípadné zaváhanie zo soboty je veľmi náročné a pomôcť vám budú musieť nepredvídateľné okolnosti. Sebastian je preto rád, že štartuje v najlepšej desiatke.

„Vidíme, že už teraz sa nad nami ženú mraky. Neviem, či do štartu pretekov budú fuč alebo prídu ďalšie. Ak nás čakajú normálne a suché preteky, tak je dobré byť v pozícii, v ktorej sme teraz. Štartujeme na bodoch,“ povedal Vettel.

„Manažovať pneumatiky bude zložité, takže uvidíme, aké preteky nás čakajú. Všetko máme vo vlastných rukách. Musíme byť ostražití a ak bude pršať, tak treba urobiť tie správne rozhodnutia,“ uzavrel štvornásobný šampión.

Kým on sa teší zo štartu z deviateho miesta, ktoré by mu po nedeli vynieslo dva body, jeho tímový kolega Lance Stroll vyrazí do pretekov až z osemnásteho miesta. Ten mal svoje záverečné kolo v Q1 rozbehnuté veľmi dobre a možno by aj postúpil, avšak v štrnástej zákrute urobil chybu, a to znamenalo koniec jeho nádejí.

„Je to naozaj škoda, úplne poľahky sme mohli postúpiť, pretože tempo bolo skvelé. Umiestnenie v najlepšej desiatke určite bolo možné, pretože sme boli veľmi rýchli,“ povedal Stroll.

„Uff, osemnáste miesto na štarte, to bude chcieť nejaký zázrak,“ dodal na margo svojich šancí pred nedeľou už tradične veľmi stručný Kanaďan.