logo F1online.sk

Hamilton: Už konečne by som aj ja mohol mať šťastie

Lewis Hamilton
© Jiří Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala28. 5. 2022

Po minulých rokoch by sme azda mohli zhodnotiť, že Lewis Hamilton mal šťastia viac ako dosť. Tento rok však naňho akoby zabudlo. Sedemnásobný majster sveta nemôže uveriť tomu, že zas a znova sa mu lepí smola na päty. Hamilton dúfa, že sa to konečne zlomí.

Tím z Brackley už od piatka bojuje s nestabilitou monopostu, ktorý nadskakuje na každej nerovnosti, naráža na zem a následne sa správa pomerne nepredvídateľne. Napríklad pred pravotočivou pätnástou zákrutou sme si mohli všímať, že Lewis Hamilton sa neodváži ísť k ľavej bariére tak blízko ako napríklad piloti Ferrari, a preto stráca drahocenný čas.

Napokon z toho bola len ôsma priečka. Jeden by mohol povedať, že Hamilton mal kus smoly aj v závere kvalifikácie, keď mohol vylepšiť svoj čas, no Sergio Pérez havaroval v zákrute Portier. “Myslím, že až dovtedy to nevyzeralo tak zle, ale potom sa udeje takáto vec,” povzdychol si Hamilton.

Bližší pohľad na časy Mercedesu však vypovedajú o niečom inom. V kvalifikácii nešlo o smolu. Lewisovi Hamiltonovi sa totiž vo väčšine minisektorov nedarilo vylepšovať svoje maximá, a tak na svoje predchádzajúce kolo po dvoch sektoroch získaval len 0,026 sekundy. Aby preskočil aspoň siedmeho Fernanda Alonsa, v poslednej časti trate by potreboval nájsť extra 0,287 sekundy. To je priam nemožné, keďže v poslednom sektore už Mercedesu odchádzajú pneumatiky. Ani George Russell tu nedokázal byť dostatočne rýchly.

Lewis Hamilton je preto sklamaný, no má istú nádej. “Dúfam, že počasie zohrá svoju úlohu a vytvorí nejaké príležitosti, ľudia možnože stavia na rôzne stratégie.” Predpoveď počasia hovorí o približne 70-percentnej pravdepodobnosti prehánok či búrok. “Bolo by fajn mať aspoň raz trochu šťastia. Celý rok mám smolu, raz sa to už musí zlomiť.”

Toto isté si pred pretekmi v Imole hovoril aj Fernando Alonso a dobre si spomíname, ako to dopadlo. V prvom kole sa vedľa Španielovi roztočil Mick Schumacher a prederavil mu pravú bočnicu.

Oveľa lepšie by bolo, keby sa na šťastie vôbec nemusel spoliehať, no to teraz nie je reálne. Mercedes sa trápi. “Ja som to aj čakal, na poslednej veľkej cene sme v pomalých zákrutách neboli veľmi dobrí. V pretekoch to bolo OK, ale nie z pohľadu jedného kola. Čakal som, že to bude náročné, no pre tieto nerovnosti je to azda ešte horšie. Všade je to tu pre nás superhrboľaté, v pomalých, stredne rýchlych aj rýchlych zákrutách. Je to výzva.”

“Máme naozaj biedny prítlak na zadnej časti, vpredu je ho plno, ale vzadu vôbec. Dnes som sa cítil lepšie, ale zdá sa, že sme boli pomalší. Mal som dojem, že sme auto zlepšili z pohľadu nadhadzovania, ale zároveň som mal pocit, že je pomalšie,” analyzoval výkony monopostu W13.

Aký čaká teraz Lewisa Hamiltona program? Zatancuje si dažďový tanec? “Nie, nebudem tancovať. Dnes žiaden tanec. Chcem však, aby zapršalo. Bolo by to o čosi zaujímavejšie než jazdiť na suchu na ôsmom mieste.”

Súvisiace články