logo F1online.sk

Vettel to takmer rozbil: Jazdíme úplne na hrane

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala27. 5. 2022

Podobne ako v Španielsku aj v Monaku sa Aston Martinu v piatok celkom darilo. Sebastian Vettel napokon obsadil deviatu priečku, ktorá ho potešila o to viac, že dnes popoludní takmer rozbil svoj monopost, no napokon situáciu štýlovo zachránil.

Sebastian Vettel mal pred víkendom na pobreží Ligúrskeho mora jasné očakávania: “S našimi vylepšeniami sa musíme pravidelne ukazovať v prvej desiatke.” Nemcovi sa to v piatok podarilo vďaka zisku deviateho najlepšieho času, ktorým výrazne prekonal svojho tímového kolegu. Stroll sa zatiaľ v Monaku nenašiel a zajazdil o šesť desatín pomalší čas ako štvornásobný majster sveta.

Vettel sa pritom ešte trochu mohol zlepšiť a azda preskočiť aj ôsmeho Fernanda Alonsa. Na viac však pomýšľať nemohol, keďže Pierre Gasly bol rýchlejší o viac než štyri desatiny. Zdá sa, že Aston Martin bude môcť zabojovať o postup do Q3, ale nie o oveľa viac.

Videli sme to aj počas druhého tréningu, keď sa Sebastian Vettel efektným šmykom vyhol kolízii s bariérou. “To som bol fakt ja?” hľadel s otvorenými ústami na opakované zábery, keď mu ich ukázal štáb Sky Sports. “Ale neskončil som v múre! Bola to jazdecká chyba, ale myslím si, že ten zadok som nezachytil zle.”

Podobné chvíle uvidíme aj v sobotu, v Monaku skrátka riskujete v každej zákrute. “Ak chcete v Monte Carle získať dobrý výsledok, nastavenia musia byť dokonalé. Vieme, že aj auto musí byť nastavené agresívne, aby bolo rýchle.”

“V druhom tréningu sme to azda prehnali s prednou nápravou. Zatáčate, ale vždy máte aj trochu pretáčavé auto. Takto si tú správnu sebadôveru nevybudujete, čo vás stojí čas. Môj posledný pokus na mäkkej zmesi bol už lepší, ale v konečnom dôsledku stále jazdíme na hrane noža,” doplnil Vettel.

Súvisiace články