logo F1online.sk

Vettel veril, že zabojuje o postup do Q3. Nové auto mu to nedovolilo

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala22. 5. 2022

Zelený Red Bull v piatok fungoval, no v sobotu z neho asi vyprchal všetok kofeín. Sebastian Vettel s Lanceom Strollom vypadli už v prvej časti kvalifikácie. Nemecký pretekár nedokázal vyrovnať ani svoj najlepší čas z druhého tréningu. Od soboty mal väčšie očakávania.

Keď inžinier po prejazde cieľom prezrel všetky dosiahnuté časy a konečnú pozíciu, nezostalo mu iné, len vystaviť na Vettelovo meno smútočné oznámenie: Napriek veľkej snahe sa do druhej časti neprebojoval. “To si musíš robiť srandu,” ozvalo sa spoza volantu.

“Vedel som, že moje časy neboli zrovna skvelé, no vedel som aj to, že je horúco,” vrátil sa k nezdaru Sebastian Vettel. “Po prvých pokusoch som zbadal, že nikto nezabil poriadny čas. Zostal som teda prekvapený, pretože som čakal, že dnes na tom budem lepšie, niekde okolo desiateho miesta.”

Sebastian Vettel v druhom tréningu zajazdil čas 1:20,703, no v kvalifikácii bol o 0,251 sekundy pomalší. Je teda zrejmé, že v monoposte bolo viac potenciálu, ale ako to už s úplne novým autom býva, dostať z neho maximum za každých podmienok nie je samozrejmosť.

“Ak sa pozrieme na naše časy, až tak sa nelíšia,” porovnáva A-špecifikáciu s tou novou. “Ale vedeli sme, že obrovský výkonnostný skok sa neobjaví okamžite. Veríme tomuto konceptu a sme sebavedomí, že toho ukážeme ešte viac.”

“Stále je skoro, v piatok sme v podstate vyšli na trať s novým monopostom. Je iný a stále sa v ňom oťukávam, no mal som v ňom dobrý pocit. V kvalifikácii sme spomalili v dôsledku horšieho vyváženia. Necítil som dobre zadnú časť, neveril som jej. Príliš sa hýbala a nedokázal som do zákrut vchádzať s takou rýchlosťou ako v tréningu, resp. ako by som v kvalifikácii chcel, ako by som potreboval,” vysvetľuje Sebastian Vettel, ktorý podľa vlastných slov nedoplatil na premávku.

Lance Stroll, syn majiteľa stajne Lawrencea Strolla, ktorý do Silverstonu zavliekol filozofiu bezbrehého kopírovania, obsadil len osemnáste miesto. Prepad zdôvodnil podobne ako Sebastian Vettel: Chýbala mu priľnavosť a vyváženie monopostu nebolo zrovna najlepšie.

Na začiatku sa však pristavil pri obvineniach, že Aston Martin okopíroval Red Bull, či nebodaj ešte horšie, priamo využil dáta z továrne červených býkov. “Red Bull je práve teraz tretí, takže keby naše auto bolo kópiou, bolo by o dve sekundy na kolo rýchlejšie,” utrúsil Lance Stroll ešte pred koncom sobotňajšieho programu.

“Musíme sa pozrieť na to, čo sa celý víkend dialo,” pokračoval už menej defenzívne. “Trápil som sa len s balansom auta, celý víkend som ho nedokázal dostať pod kontrolu. Bola to výzva.”

“Toto je úplne nový aerodynamický balík, takže sa veľa toho zmenilo: svetlá výška, nastavenia… Musíme sa pozrieť na to, či sme voľačo neprehliadli a čo sme mohli spraviť inak,” dodal Stroll, ktorý v sobotu dostal penalizáciu za nebezpečný výjazd z boxov. Aston Martinu bola udelená pokuta 5000 eur.

Súvisiace články