logo F1online.sk

Kvalifikačný expert Charles Leclerc opanoval sobotu v Španielsku

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 5. 2022

Monacký pretekár Charles Leclerc nezaprel svoje kvalifikačné „superschopnosti“ ani v Španielsku, kde kvôli vlastnej chybe čelil veľkému tlaku. Dokonalo ho však zvládol a pole position získava aj na okruhu Catalunya. Vedľa neho sa na štart postaví Max Verstappen a z tretieho miesta vyrazí Carlos Sainz.

Kvalifikácia mala pomerne pokojný priebeh. Veľkú pozornosť na seba naďalej strháva Mercedes, ktorý urobil výrazný krok vpred. Ten sa však očakával aj od vylepšeného Aston Martinu. Tím zo Silverstone však v španielskej kvalifikácii totálne vybuchol a obaja jeho piloti vypadli už v Q1. Sám Sebastian Vettel tomu nemohol uveriť. Očividne si myslel, že jeho kolo je dostatočne dobré. „To si musíte robiť srandu,“ komentoval svoje vypadnutie vo vysielačke. Spolu s ním a jeho tímovým kolegom skončili aj Alonso, Albon a Latifi.

Trochu kontroverzný moment priniesla Q2, v ktorej riaditeľstvo pretekov vymazalo čas Landovi Norrisovi. Ten kvôli tomu skončil jedenásty a vypadol. Za bielu čiaru vyšiel o milimetre v trinástej zákrute. Ako nás už riaditelia pretekov informovali na začiatku sezóny, biela čiara predstavuje traťové limity po celom jej obvode a každé jej prekročenie sa trestá stratou času. Spolu s Landom v Q2 skončili aj Ocon, Cunoda, Gasly a Čou.

Už tu začal vystrkovať rožky Mercedes, ktorý sa držal blízko za Ferrari a Red Bullmi. V záverečnom rozstrele to tak vyzeralo na bitku troch tímov. Tú ešte okorenil svojou chybou Charles Leclerc, ktorý sa v záverečnej šikane roztočil. Svoj prvý pokus tak nedokončil a vedenia sa s náskokom 350 tisícin sekundy ujal Max Verstappen pred Carlosom Sainzom.

Leclerc tak mal len jeden pokus a ocitol sa pod veľkým tlakom. Tomu však dokonalo odolal. Zajazdil absolútne najrýchlejší čas, o viac ako tri desatiny porazil Verstappena a v nedeľu odštartuje z prvého miesta. Tretiemu Carlosovi Sainzovi nadelil viac ako štyri desatiny.

Max pritom svoj záverečný pokus nedokončil, keďže mu z nejakého dôvodu nefungovalo DRS. Vynikajúco sa opäť uviedol George Russell, ktorý skončil štvrtý so stratou 643 tisícin na Leclerca a porazil piateho Péreza, ktorý podobne ako Sainz utrpel ťažkú porážku. Šiesty odštartuje Lewis Hamilton, ktorý o viac ako desatinu zaostal za tímovým kolegom.

Twitter/Circuit de Barcelona-Catalunya