logo F1online.sk

Podľa Marka došlo k stiahnutiu dát. Red Bull odpovedal FIA aj oficiálnou cestou

Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 5. 2022

Aston Martin nezostal nič dlžný svojej povesti ani v roku 2022. Rovnako ako Force India a Racing Point, aj v roku 2022 prišiel s dizajnom, ktorý spôsobil prinajmenšom zdvihnuté obočia naprieč celým padokom. Po prezývke „ružový Mercedes“ počastovala verejnosť vylepšený monopost AMR22 pre zmenu prezývkou „zelený Red Bull“. FIA už dala svetu na známosť, že všetko je v poriadku, avšak partičke z Milton Keynes sa táto kauza nepozdáva a do sveta už vypustila nejednu „lastovičku“.

Red Bull na novú podobu Aston Martin reagoval oficiálnou i neoficiálnou cestou. Tú neoficiálnu predostrel Sky Germany sám Helmut Marko, ktorý išiel až na hranu toho, čo si svojimi vyjadreniami môže dovoliť a jeho slová sa dosť podobajú na priame obvinenie z podvádzania.

„Na základe súčasného stavu sa dá povedať, že áno, kopírovanie zakázané nie je. Musíte však tiež vziať do úvahy, že k nim od nás odišlo sedem ľudí. Aston Martin odkúpil nášho vedúceho aerodynamika za neprimerane vysokú cenu,“ povedal Marko, ktorý, samozrejme, odkazuje na Dana Fallowsa, dnes už technického riaditeľa Aston Martinu.

„Stále zostáva preveriť niekoľko faktov, na čom pracujeme a pozrieme sa na celú vec detailnejšie,“ dodal Rakúšan, ktorý následne dostal od redaktora otázku: „Obávate sa, že v súvislosti s Danom Fallowsom neboli pravidlá celkom dodržané?“

„Nie je to len Dan Fallows. Existujú dôkazy, že došlo k stiahnutiu dát. Kopírovanie zakázané nie je, ale či je vôbec možné urobiť takú detailnú kópiu nášho auta bez dokumentácie,“ prehlásil Marko.

Kopírovanie síce zakázané nie je a nie je zakázaný ani „prenos dát“ v podobe toho, čo majú prestupujúci inžinieri v hlavách. Avšak preniesť údaje na nejakom hardisku alebo USB je už veľmi závažným porušením predpisov. To však bude veľmi náročné dokázať. Ťažko povedať, či sa Marko len „naparuje“ alebo Red Bull skutočne má v rukách niečo, čím dokážu Fallowsa a spol. priamo obviniť z porušenia pravidiel.

Reagoval na to aj samotný tím v oficiálnom tlačovom stanovisku. Ten je už písaný o poznanie diplomatickejším jazykom, avšak aj z toho cítiť, že podľa Red Bullu nie je všetko úplne v poriadku. Toto stanovisko je priamou odpoveďou na FIA, podľa ktorej sa Aston Martin ničoho nekalého nedopustil.

„Oracle Red Bull Racing zaregistroval stanovisko FIA so záujmom,“ uvádza tím. „Hoci napodobňovanie je tou najväčšou lichôtkou, akékoľvek replikovanie dizajnu rozhodne musí byť v súlade s predpismi FIA o ‚reverznom inžinierstve.‘“

„Ak by však došlo k akémukoľvek prenosu duševného vlastníctva, bolo by to jednoznačným porušením pravidiel a vyvolalo vážne obavy,“ zakončil Red Bull svoje stanovisko, v ktorom cítiť nadväznosť na Markove slová o „existencii dôkazov, že došlo k stiahnutiu dát“, čo je určite veľmi závažné obvinenie.

Táto kauza „zeleného Red Bullu“ sa nám teda rozbieha na plné obrátky.

Súvisiace články