logo F1online.sk

Barcelona dopadne pre Vettela katastrofálne, predpokladá Schumacher

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková19. 5. 2022

Ralf Schumacher predpovedá, že tento víkend vyzlečie stajňu Aston Martin úplne donaha. Nemec zároveň uvažuje nad tým, či už nie je pravý čas na odchod Sebastiana Vettela do formulového dôchodku.

Sezóna 2022 sa pre Vettela z Aston Martinu zatiaľ nevyvíja priaznivo. Prvé dva preteky bol nútený vynechať kvôli nákaze covidom, pričom do priebehu šampionátu napokon zasiahol až na trati v Melbourne. Tam zažil neúspešný návrat, ktorý sa skončil dvoma haváriami, dvoma pokutami a poruchou monopostu. A samozrejme, do povedomia verejnosti sa tu dostal slávnou jazdou na skútri.

Imola síce poskytla Vettelovi šancu na reparát, ktorej sa zhostil výborne, keď sa mu konečne podarilo bodovať. V Miami však nasledovalo ďalšie odstúpenie, a to po nešťastnej havárii s Mickom Schumacherom. Práve strýko pilota Haasu sa aktuálne vyjadril, že lepšie to pre Vettela nedopadne ani v Barcelone.

„Pre Sebastiana Vettela to bude katastrofálny víkend, tým som si istý. V Barcelone sa odhalia všetky slabiny Aston Martinu. Ak teda nebude pršať. Ale za suchých podmienok to preňho podľa mňa nedopadne príliš dobre,“ prehlásil Ralf Schumacher.

Schumacher dokonca špekuloval, že v tejto sezóne môžeme štvornásobného majstra sveta vidieť v aute F1 naposledy, pretože žiadny tím nebude chcieť riskovať podpísanie 34-ročného jazdca. „Pochybujem, že dostane šancu. V F1 sa to točí tak rýchlo, že za ním čaká na príležitosť množstvo chlapcov. Sebastian je stále na slušnej úrovni, ale on jednoducho nepredstavuje budúcnosť. So Sebastianom to nepôjde.“

Samotný Vettel sa o svojej budúcnosti v F1 stále vyjadruje zdržanlivo. „To ukáže čas. Myslím si, že v tejto chvíli sa sústredíme na súčasnosť a na horu, ktorá je pred nami a ktorú sa snažíme zdolať – a nezdoláme ju za deň, nezdoláme ju ani za mesiac.“

„Vyberieme si cestu, po ktorej pôjdeme a ktorá určí, ako budú vyzerať nasledujúce tri až štyri roky, takže preto cítim, že je naozaj dôležité sústrediť sa. To budú kľúčové veci, na ktoré sa budem zameriavať, aby som zistil, ako sľubne to vyzerá do budúcnosti a ako skoro to príde, pretože samozrejme nie som až tak starý – myslím, že fyzicky by som to zvládol ešte veľa rokov, to vôbec nie je problém,“ uzavrel nemecký šampión.

Aston Martin dúfa, že na Veľkej cene Španielska urobí výrazný krok vpred, pričom sa objavili správy o rozsiahlom modernizačnom balíku, ktorý dostane napokon aj Vettel. Pôvodne sa totiž hovorilo, že je určený len pre syna majiteľa tímu Lancea Strolla.