logo F1online.sk

Vettel: Obávam sa, že si už pred domácimi divákmi nezajazdím

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala18. 5. 2022

Formula 1 prekvitá, Nemecko má v nej hneď dvoch obľúbených pilotov, no žiadnu domácu veľkú cenu. Navyše to vyzerá tak, že v blízkej budúcnosti sa to nezmení. Sebastian Vettel si začína uvedomovať, že na sklonku kariéry sa už pred domácim publikom nepredstaví.

Posledná Veľká cena Nemecka sa uskutočnila ešte v roku 2019, no odvtedy nastalo sucho. Vďaka pandémii a rýchlemu plátaniu dier v kalendári sme sa síce v sezóne 2020 vrátili do Eifelu, no skutočné domáce preteky s atmosférou to nepripomínalo; organizátori smeli rozdať len 20-tisíc vstupeniek.

Svetielko nádeje však začalo žiariť. V zákulisí sa špekuluje, že Volkswagen bude mať po vstupe do efjednotky eminentný záujem na oživení nemeckých pretekov, no k tomu pravdepodobne nedôjde pred sezónou 2026. Organizátori majú totiž problémy s financiami; poplatok za usporiadanie pretekov je príliš vysoký na to, aby ho pokryli peniaze zo vstupeniek. Do kalendára sa navyše tlačia podujatia, ktoré si za Formulu 1 ochotne priplatia sumami na hranici 50 miliónov dolárov.

“Neviem, či to Nemecko stihne pre mňa dostatočne včas,” pochybuje Sebastian Vettel, ktorého kontrakt s Aston Martinom sa tento rok končí. “Bolo mi cťou toľké roky pretekať v Nemecku, no neviem, čo sa teraz udeje.”

“V konečnom dôsledku sa však stačí pozrieť na miesta, na ktoré teraz chodíme. Nemecko nie je pripravené zaplatiť toľké peniaze, len aby malo veľkú cenu. Je to jednoduché,” vysvetlil štvornásobný majster sveta narážajúc napríklad na krajiny Blízkeho východu či množiace sa preteky v USA.

Dnes si už ničím nemôžeme byť istí. V ohrození má byť viacero európskych okruhov vrátane belgického Spa-Francorchamps, ktoré by mohli byť vytlačené bohatšími krajinami, hoci bez motoršportovej histórie.

Vettel tiež zachytil podobné správy. “Aj iné krajiny v Európe sa trápia. Je skvelé prebádať nové podujatia, ale z pohľadu športu tu ide o peniaze. Je škoda, že sme prišli o Nemecko, nuž a škoda by bola, keby sme prišli aj o Spa či Španielsko, o ktorom sa veľa hovorilo.”

“Ak tie krajiny nebudú pripravené platiť také vysoké poplatky, vypadnú zo zoznamu a to bude škoda. Platí to dokonca aj o takých pretekoch, pri ktorých by ste si pomysleli, že miesto majú garantované, napríklad Silverstone či Monza. Neviem, uvidíme, čo sa stane v nasledujúcich pár sezónach. Bolo by skvelé, keby sa Nemecko vrátilo do kalendára, ale ja o tom pochybujem,” povzdychol si na záver.