logo F1online.sk

Nám vylepšenia ani netreba, stačí si odfarbiť vlasy, smeje sa Albon

Alex Albon
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala9. 5. 2022

Videli ste v nedeľu vôbec Alexa Albona? Pilot Williamsu sa ďalším nenápadným, ale znamenitým výkonom dostal až do bodovanej desiatky. Poriadne tým však zavaril svojmu tímu, ktorý si teraz bude musieť odfarbiť vlasy na červeno.

“My nepotrebujeme ani vylepšenia, nám stačí odfarbiť si vlasy,” rozosmial sa počas rozhovoru pre Sky Sports Alex Albon, pre ktorého sa jeho červené vlasy stali talizmanom. Keď totiž pred VC Austrálie navštívil thajský sirotinec, odfarbil si vlasy na červeno a zdalo sa, že mu to prinieslo šťastie — v Melbourne bodoval. V Imole sa však červená zmyla a Albon odchádzal domov naprázdno. Preto si vlasy pred Miami odfarbil zas a pozrite sa: dva body!

Bývalý pilot Red Bullu sa v nedeľu len usmieval. Vedel totiž, že vyhral stávku s inžiniermi a mechanikmi. “Ešte pred víkendom sme si povedali, že ak zabodujem, celý tím si vlasy odfarbí na červeno. Hoci, keď som vyšiel z kancelárie inžinierov, všetci sa začali vyhovárať, vraj nie, nie, dohodli sme sa na pódiu. Tak im hovorím, že veru, nedohodli!”

A možno aj samotný tím zostal zaskočený, že Albon domov priniesol takú bodovú nádielku. Réžia ho totiž úplne ignorovala. “Ono to tak väčšinou je, aj v Melbourne si zrazu všetci uvedomili, že aha, desiate miesto!”

V Melbourne však zisk bodov prekvapil, v Miami už menej. “Celý víkend sme mali rýchlosť, vo všetkých tréningoch sme skončili v prvej desiatke, len tá kvalifikácia… Boli sme frustrovaní, že sme skončili na osemnástom mieste.”

“No potom prišli preteky a ono to išlo, mali sme dobrú rýchlosť, dobiehali sme autá pred nami. Profitovali sme z kolízií vpredu, ale boli sme hneď za nimi, sťahovali sme ich. Mali sme naozaj silný víkend, som veľmi šťastný,” rozplýval sa mladík v službách Williamsu.

Veľká cena Miami bola pre pilotov veľkou výzvou. Aj na jazdcoch na pódiu bolo znať, že ich preteky zničili. Horúčava a vysoká vlhkosť spôsobili, že telo sa potilo a potilo, no nedokázalo sa efektívne ochladiť.

Alex Albon tiež dostal zabrať a poriadne sa v prilbe spotil. “Áno, bolo to neuveriteľné. Moja kukla je totálne červená, vyzerá to, akoby mi sťali hlavu,” nadhodil. “Bolo to fyzicky náročné, prirovnal by som to k Singapuru. Prišlo mi to aj trochu zvláštne, pretože bolo to neúprosné, ale na konci pretekov sme na to stále tlačili. Kým manažujete pneumatiky, je to jednoduché, ale keď na to zatlačíte, začne to byť náročné. My sme tlačili veľmi dlho.”

Jeden by si povedal, že piloti si vydýchli aspoň počas výjazdu bezpečnostného vozidla. Nuž, mýlil by sa. “Výjazdy bezpečnostného vozidla sú úplne najhoršie. Sú ešte horšie ako normálna jazda. Keď idete naplno, v tele máte adrenalín, ste vo svojej zóne a idete. Keď však musíte držať gumy na nejakých teplotách, je to ako nekonečná posilňovňa.”

Sezóna 2022 nám prinavrátila Alexa Albona. Ukazuje sa však, že to nie je ten istý pilot, ktorého sme sledovali v Red Bulle. Tento Albon je sebavedomejší, uvoľnenejší, rýchlejší a rozhľadenejší.

“Nepovedal by som, že som znovuzrodený. Odvádzam len lepšiu robotu ako pred pár rokmi. Mal som rok na to, aby som zapracoval na niektorých veciach,” vysvetľuje túto premenu Albon. Thajský pretekár vraj posledný rok nepremárnil, ale sledoval prácu Maxa Verstappena, Sergia Péreza a učil sa, ako to funguje v top tíme.

Vo Williamse z toho všetkého čerpá. “Teraz som si okolo seba vystaval tím, ľudia okolo mňa ma veľmi podporujú. My vo Williamse sme na vzostupe a mám pocit, že aj ja sa zlepšujem, som oveľa lepšie pripravený. Mám viac skúseností, cítim sa dobre.”

“Pol roka som bol v top tíme, ale vtedy som nerozumel všetkému, čo sa v takom veľkom tíme deje, nedostal som sa k detailom,” vrátil sa v čase do sezóny 2020. “Teraz som mal čas na to, aby som všetko pochopil. Mal som pocit, že v niektorých oblastiach musím popracovať. Bolo to náročné; keď ste rok mimo, tak to nie je ako vo futbale alebo tenise, že si vezmete raketu a idete trénovať. Môžete sa však stať metodickejšími v tom, čo robíte. Mám pocit, že robím kroky správnym smerom.”

Súvisiace články