logo F1online.sk

Leclerc má pole position v Miami, Ferrari obsadí prvý rad

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 5. 2022

Aj kvalifikácia v Miami nám priniesla dych vyrážajúce divadlo a drámu až do konca. Red Bull možno bol pred víkendom miernym favoritom a Max Verstappen bol po prvom pokuse priebežne na pole position, ale v tom druhom urobil chybu a obaja piloti Ferrari sa dostali dopredu. Z prvého miesta teda odštartuje Charles Leclerc, vedľa neho sa postaví Carlos Sainz.

Jediná istota je zmena, to skrátka v tejto sezóne platí dokonale. Problémy mali v priebehu víkendu mnohí, no Charles Leclerc je opäť tým, ktorý to dokázal poskladať najlepšie vo chvíli, keď na tom záležalo najviac.

Poďme však postupne. Do kvalifikácie nám v dôsledku nehody v treťom tréningu nenastúpil Esteban Ocon. Síce to nevyzeralo ako veľká nehoda, no Francúz si pri nej zničil nielen podlahu, ale dokonca mu prasklo šasi. Do kvalifikácie teda nenastúpil.

Q1 nám nič zvláštne nepriniesla. V samom závere nedokončil svoj posledný pokus Kuan-jü Čou, ktorý doplatil na ohromnú „zápchu“ na zadnej rovinke. Spolu s ním sa v Q1 porúčali aj Kevin Magnussen, Alex Albon a Nicholas Latifi.

Na druhú časť kvalifikácie nebude v dobrom spomínať hlavne George Russell, ktorý so svojim Mercedesom tvrdo zápasil a niekoľkokrát sme ho už-už videli v múre. Napokon to nedokázal poskladať dokopy a odštartuje dvanásty. Tentokrát je to teda Lewis Hamilton, ktorý zvládol poraziť svojho tímového kolegu a s pomerne komfortným náskokom postúpil ďalej.

Spolu s ním vypadol možno trochu prekvapivo aj Fernando Alonso, ktorý odštartuje jedenásty, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo a Mick Schumacher. Austrálsky pretekár pritom doplatil na technické komplikácie, keď mal problém s naštartovaním monopostu. Na trať sa síce dostal, no v prípravnom kole sa musel náhliť, aby to vôbec stihol a jeho pneumatiky neboli pripravené.

Všetko nám vyústilo do záverečného rozstrelu medzi Red Bullom a Ferrari v Q3. Po prvom pokuse bol na čele Verstappen, o 67 tisícin pred Leclercom a 80 tisícin pred Sainzom. Holanďan však v druhom pokuse urobil chybu a piloti Ferrari sa vďaka osobným maximám dostali pred neho. Tým šťastnejším bol opäť Charles Leclerc, ktorý znovu potvrdil povesť kvalifikačného majstra a získal už dvanástu pole position v kariére. Prvýkrát od Veľkej ceny Mexika 2019 tak uvidíme „červený“ prvý rad.

Do druhého radu sa postavia Red Bully v poradí Verstappen – Pérez, do tretieho opäť starí známi Valtteri Bottas a Lewis Hamilton v uvedenom poradí. Veľké pochvaly tak posielame aj na adresu fínskeho pretekára, ktorý si znovu pripisuje skalp svojho bývalého tímového kolegu. Najlepšiu desiatku doplnili Gasly, Norris, Cunoda a Stroll.

FOM