logo F1online.sk

Meno McLaren nezmizne z F1, ubezpečuje Brown po rokovaniach s Audi

Zak Brown
© Twitter/Zak Brown
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl7. 5. 2022

V novembri minulého roka obletela svet zaručená správa o tom, že automobilka Audi odkúpila McLaren. Britská stajňa túto informáciu okamžite dementovala. A aj keď Nemci ešte údajne navýšili svoju ponuku, k odkúpeniu McLarenu nepríde.

Len nedávno sme na našom webe písali o údajnej ponuke v hodnote 650 miliónov eur za nešpecifikovaný podiel v McLarene. Ani toto však akcionárov britského tímu nepresvedčilo.

Na prvé počutie znie možno vstup Audi z koncernu Volkswagen pre fanúšikov McLarenu dobre. Jeden z posledných súkromných tímov by získal nové finančné možnosti a zrejme aj vlastnú pohonnú jednotku. Na druhej strane, odpredajom tímu v prospech Audi by sa McLaren možno vytratil z názvu tímu a stratila by sa jeho DNA.

A to by fanúšikovia niesli ťažko. „Viedli sme s Audi nejaké rokovania, ale nie sme na predaj. Naši akcionári sú veľmi odhodlaní pre McLaren. Sme zaviazaní k našej budúcnosti ako tímu,“ vyhlásil výkonný riaditeľ Zak Brown, ktorý definitívne uťal špekulácie o predaji jednej z ikonických značiek Formuly 1. „Akcionári realizujú značné investície, aby nám poskytli prostriedky pre návrat na čelo. Darí sa nám na trati i komerčne. V tíme je výborná morálka. Nemáme žiaden záujem predávať náš tím.“

McLarenu by v prípade predaja do rúk Audi „hrozil“ scenár Sauberu. Samozrejme, je ťažké porovnávať historicky druhú najúspešnejšiu stajňu so švajčiarskym tímom, ktorý do F1 vstúpil v roku 1993 so skromnejšími finančnými prostriedkami i ambíciami. Meno Sauber sa však čiastočne vytratilo v čase, keď stajňu vlastnila automobilka BMW (2006 – 2009), i v súčasnosti pri partnerstve s Alfou Romeo.

„My sme McLaren a toto si zachováme. Naďalej budeme vlastniť náš pretekársky tím,“ zdôraznil Zak Brown.

Vo Wokingu pritom mali krátko po nástupe pandémie veľké vrásky na tvári. Dostali sa do ťažkej finančnej situácie, ktorá vyústila aj do prepúšťania. Záchrana prišla na konci roka 2020, keď medzi akcionárov vstúpila americká skupina MSP Sports Capital. Američania sa zaviazali investovať do tímu 185 miliónov libier.

„Sme v skutočne silnej pozícii, úplne inej než pred osemnástimi mesiacmi. Americká skupina MSP Sports Capital prišla a investovala. To, čo bolo pred osemnástimi mesiacmi, nám príde ako skutočne dávno, zvlášť keď sa pozrieme na súčasný stav,“ skonštatoval výkonný riaditeľ McLarenu, ktorý dlhodobo hovorí, že nehľadá hlavného partnera tímu. „Našimi podmienkami pre akékoľvek partnerstvo bude, že si zachováme vlastníctvo pretekárskeho tímu. Ak by niekto chcel nadhodiť takúto tému a zmeniť tento fakt, potom sa nemáme o čom baviť.“

Nie je však vylúčené, že by McLaren predsa len spolupracoval s Audi. Ak by Nemci vstúpili do F1 aj ako dodávatelia motorov, mohli by pre britský tím od roku 2026 predstavovať jednu z možností. „Nezvažujeme predaj McLarenu. Avšak je plne v rukách Andreasa Seidla, aby sa rozhodol, akú pohonnú jednotku chce mať v našom aute,“ uzavrel Brown.