logo F1online.sk

Záujem Audi je vážny, Nemci vraj ponúkli za McLaren o 200 miliónov viac

Audi, ilustračné
© Twitter/Audi Sport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 4. 2022

Práve sme svedkami ďalšej vlny špekulácií o automobilkách z koncernu Volkswagen a ich vstupe do Formuly 1. Tá posledná sa týka spojenia nemeckého Audi a britského McLarenu, o ktorom sa hovorí už niekoľko mesiacov. Ďalšie novinky v tejto kauze priniesol nemecký portál Automobilwoche, na ktorý odkázali viaceré zdroje, vrátane amerického Bloombergu.

O odpredaji podielov v McLarene do rúk Nemcov sa hovorilo už v zime. Vtedy tieto správy priniesol renomovaný automobilový magazín AutoCar. Ohlasy boli také prudké, že prinútili McLaren reagovať oficiálnou cestou a vydať tlačové stanovisko. Briti tieto správy nakoniec popreli, ale tento kanál stále vysiela viac, ako len nezrozumiteľný šum.

Nemecký Automobilwoche.de (na ktorý odkazuje Bloomberg) teraz prišiel s ďalšou správou. Z Ingolstadtu vraj odoslali do Wokingu ponuku vo výške 650 miliónov eur za nešpecifikovaný podiel v McLarene. To je vraj o celých 200 miliónov eur viac než Nemci ponúkali pred pár mesiacmi. Zlomí táto ponuka akcionárov McLarenu?

Je pravda, že britská skupina nie je v najlepšej ekonomickej kondícii. V posledných rokoch sa „zachraňovali“ získavaním najrôznejších finančných injekcií od akcionárov, predajom podielov, braním pôžičiek a dokonca aj predajom vlastného technologického centra, ktoré si teraz McLaren „len“ prenajíma.

„Myšlienkou je získať podiel v pretekárskom tíme McLarenu, kým investície do výrobcu luxusných automobilov by mohli prísť v druhej fáze,“ píše s odkazom na Automobilwoche portál Bloomberg. „Obe strany majú v pondelok podpísať rámcový zámer, o ktorom bude predstavenstvo Volkswagenu rokovať neskôr tento mesiac.“

Samotný Bloomberg informoval v tejto záležitosti na prelome rokov, kedy sa tieto správy objavili po prvýkrát. Podľa vtedy odprezentovaných informácií sa ponuka Audi zástupcom McLarenu málila. Je tak možné, že Nemci po niekoľkých mesiacoch zvýšili svoju stávku o ďalších 200 miliónov.

„Pre automobilku z koncernu Volkswagen je táto akvizícia možnosť, ako získať prístup do biznisu vo Formule 1. McLaren však ponuku považoval za príliš nízku,“ uviedol Bloomberg.