logo F1online.sk

Je Mercedes späť? Shovlin sa šibalsky usmieva, no zostáva opatrný

Lewis Hamilton
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala6. 5. 2022

Ak by ste po pretekoch v Imole Mercedesu prezradili, že v prvom tréningu na Floride sa George Russell umiestni na druhej priečke len tesne za Charlesom Leclercom, určite by ste ich potešili. A v tábore strieborných šípov sa tešia aj teraz, šéf traťových inžinierov Andrew Shovlin je s doterajším priebehom spokojný.

Reportér Sky Sports Ted Kravitz si pred mikrofón postavil Andrewa Shovlina, aby mu položil otázku, ktorá zaujíma azda všetkých fanúšikov Lewisa Hamiltona a Georgea Russella: Je Mercedes späť? Shovlinovi okamžite začal na tvári poihrávať úsmev, no vo vyjadreniach bol opatrný.

“To ešte nebudeme tvrdiť,” rozhovoril sa Andrew Shovlin. “Myslím, že sme zažili povzbudivý štart do víkendu. Na aute máme viacero nových súčiastok, nové predné a zadné krídlo a neustále sa snažíme auto odľahčiť, boli sme priťažkí. Vyzerá to tak, že to celkom dobre funguje.”

Mercedesu pomohlo ešte aj niečo iné: “V Imole sme sa trápili so zohrievaním pneumatík, avšak tu je hlavnou témou ich prehrievanie.” Ak Mercedes na minulých veľkých cenách nedokázal zohriať pneumatiky, azda sa mu teraz nebudú prehrievať tak veľmi ako ostatným.

“Zatiaľ neviem, či nás to posunulo správnym smerom. Ešte nebudeme príliš vzrušení z toho, kde sme. Vieme, že by sme auto mali zlepšiť. Uvedomujeme si, že máme pred sebou veľa práce,” upozornil.

Komentátor Sky Sports Martin Brundle má vo veci jasno. Mercedes je späť, aspoň v Miami. “Mercedes spravil pokrok, ich auto sa ovláda lepšie a aj to hrozné poskakovanie je zatiaľ takmer nebadateľné.”

“Dobre, dobre, zatiaľ máme za sebou len prvý tréning a nikto z nás netuší, koľko paliva mali jednotliví jazdci na palube, no Mercedes je bližšie k čelu ako v celom doterajšom priebehu sezóny,” podotýka bývalý pretekár, ktorý počas kariéry absolvoval 158 veľkých cien. “Ich auto poskakuje už oveľa menej, čomu pomáha aj tunajší povrch, ktorý je takmer bez hrboľov. Je to úplný opak Austrálie, kde nerovnosti číhali v nájazdoch do zákrut. Mercedes preto poskakoval aj v zákrutách. Tu to nevidíme.”

Andrew Shovlin tvrdí, že Mercedes W13 aj v Miami “trochu poskakuje”, ale ani zďaleka to nie je také dramatické ako na iných tratiach. Vďaka tomu inžinieri môžu znížiť svetlú výšku monopostu, čo prináša extra prítlak.

Mohol by Mercedes na Floride dokonca aj vyhrať? Shovlin sa takmer začal červenať: “Niečo také by som si nedovolil povedať, poďme pekne po poriadku.”

Súvisiace články