logo F1online.sk

Silverstone sa ponúkol, že zorganizuje dvanásť veľkých cien

Silverstone
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala25. 7. 2020

Ešte v apríli a v máji sme netušili, ako bude nakoniec vyzerať kalendár pre rok 2020, a či vôbec nejaký budeme mať. Šéf Silverstonu prezradil, že Formule 1 vtedy ponúkol pomocnú ruku; britský okruh bol ochotný vyhradiť na niekoľko mesiacov len kráľovnej motoršportu. Hovoril až o dvanástich veľkých cenách.

Takéto riešenie by bolo veľkou pomocou pre Liberty Media v prípade, že by počet prípadov koronavírusu v Európe nezačal klesať, ale naplnili by sa práve tie najčernejšie scenáre. Jednou z podmienok právoplatnosti šampionátu je totižto zorganizovanie ôsmich pretekov, čo by bolo v takom prípade nepredstaviteľné.

Silverstone napokon k dosiahnutiu tohto cieľa prispeje dvomi veľkými cenami na začiatku augusta. Ak prebehnú hladko, budeme mať úspešne za sebou päť podujatí z aktuálneho trinásťmiestneho kalendára.

“Povedali sme, že v rozumnej miere ich podporíme akokoľvek len budeme môcť,” prezradil na margo rokovaní s Formulou 1 Stuart Pringle, šéf Silverstonu, pre Autosport. “V jednom momente sme našu trať ponúkli na dobu niekoľkých mesiacov.”

“V jednej chvíli to vyzeralo tak, že sa nič neudeje. Odpoveďou by teda bolo poslať švajčiarsky a talianske tímy spolu s chlapcami z Pirelli sem na Silverstone, kde by sa na pár mesiacov usadili a na Silverstone by odjazdili dvanásť pretekov,” vysvetlil.

Rýchlo si však uvedomil, že pre fanúšikov by to nebolo veľmi zaujímavé. Koniec-koncov, keď sa v sobotu na Veľkej cene Štajerska začala skloňovať možnosť, že sa do Maďarska kvôli reštrikciám zo strany vlády ani nemusí ísť a namiesto toho by sa šli v Rakúsku ešte jedny preteky, z tábora fanúšikov sa začali ozývať negatívne ohlasy. A to by bola len tretia veľká cena na Red Bull Ringu, o dvanástich ani nehovoriac.

“Veľmi rýchlo sme nadobudli taký pohľad, že by to bolo trochu nudné. Potom sa však F1 vrátila a povedala — dva preteky by celkom pomohli,” pokračoval Pringle. “A ak už v priebehu prvého mesiaca vybavíte polovicu pretekov, ktoré treba na svetový šampionát, tým, že zájdete na dve miesta, kde viete mať všetko pod kontrolou — pod karanténou —, tak je to veľká pomoc pri vašej snahe zorganizovať osem pretekov.”

Súvisiace články