logo F1online.sk

Na úvod v Miami najrýchlejší Leclerc, hneď za ním číha Russell

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala6. 5. 2022

Prvýkrát v tejto sezóne by o pole position mohli bojovať až tri tímy. To je pomerne odvážna predpoveď z úst Karuna Čandhoka, no pri pohľade na výsledky prvého tréningu nie celkom nereálna. George Russell v ňom len tesne zaostal za najrýchlejším Charlesom Leclercom.

Keď jazdci začali obúvať mäkkú zmes, Ferrari sa dlho nevedelo dostať na čelo priebežného poradia. Carlos Sainz sa krátko pred koncom tréningu roztočil, čo spôsobilo defekt jeho pravej prednej pneumatiky, nuž a Charles Leclerc musel svoje ostré pokusy na softoch dvakrát prerušiť v druhom sektore. Konečný čas 1:31,098 tým pádom má ešte kde vylepšovať.

S prvým tréningom musia byť spokojní v Mercedese. Strieborné šípy si priniesli niekoľko nových súčiastok a do karát im zahrali aj vyššie teploty. Keď sa Mercedes nemusí trápiť pri zohrievaní gúm, celkom sa mu darí; George Russell stratil len sedem stotín sekundy. Lewis Hamilton až taký rýchly nebol a obsadil len siedme miesto, no to by sa dalo vysvetliť rozdielnymi nastaveniami. Možno to neskôr objasní aj sám Lewis.

Pomyselný druhý rad patrí Maxovi Verstappenovi a Sergiovi Pérezovi, ktorí zajazdili veľmi podobné kolá. Pri Holanďanovi poznamenajme, že s výnimkou Valtteriho Bottasa nik nezajazdil menej kôl ako on. Spočiatku ho trápili problémy s prehrievaním monopostu, nuž a ani v závere toho neodjazdil toľko, koľko by mohol. Štyri minúty pred koncom už vyskakoval z kokpitu.

Pierre Gasly uzavrel prvú päťku pred Carlosom Sainzom a Alexom Albonom. Thajsko-britský jazdec si pred víkendom v Miami odfarbil vlasy na červeno a zatiaľ mu to prináša šťastie. Rovnako si ich vraj odfarbil už pred pretekmi v Melbourne, kde získal desiate miesto. Keď mu v Imole už farba začala z vlasov schádzať, skončil len jedenásty — bude teda platiť, že čím viac červenej vo vlasoch, tým lepší výsledok?

Popri spomínanom Lewisovi Hamiltonovi máme ešte v prvej desiatke Kevina Magnussena a Daniela Ricciarda.

Prvou obeťou obávanej siedmej zákruty — tej s fejkovým prístavom — sa stal Valtteri Bottas, ktorý počas prejazdu stratil kontrolu nad svojím autom a zadnou časťou trafil bariéru. Nasledovala desaťminútová červená vlajka.

Na novej trati mali viacerí piloti problémy. Carlos Sainz sa roztočil, Max Verstappen sa dotkol bariéry, George Russell lamentoval nad šikanou v nájazde do boxov. Lance Stroll v tejto sekcii dokonca vyšiel mimo bielu čiaru a dostal čierno-bielu vlajku. To je len krátky výťah z toho, čo všetko sa v tréningu udialo.

Doplňme ešte, že Esteban Ocon bude vyšetrovaný za nebezpečné vypustenie z boxov, keď takmer kolidoval s Georgeom Russellom. Aby Brit zabránil nehode, musel v boxoch doslova zastaviť.

https://pbs.twimg.com/media/FSGUfuwXEAENVfe?format=jpg&name=medium