logo F1online.sk

Mohol by Vettel skončiť? Naznačil, že odchod by nemusel byť ďaleko

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 4. 2022

Chýlia sa dni Sebastiana Vettela vo Formule 1 ku koncu? Nemecký pretekár momentálne jazdí v jednom z najslabších tímov na rošte a aj keď dal v Imole zabudnúť na katastrofický austrálsky víkend, a po skvelom výkone vybojoval štyri body, stále je to veľmi ďaleko za tým, na čo ako štvornásobný majster sveta pomýšľa.

Vettelovi po tejto sezóne skončí jeho dvojročná zmluva, ktorú podpísal v priebehu sezóny 2020. Vzhľadom na súčasnú situáciu sa nemôžeme čudovať, že novinári sa Sebastiana spytujú na možný koniec a očividne nie sú sami, ktorí sa nad tým zamýšľajú. Aj sám Seb si uvedomuje, že momentálne sa nenachádza na pozíciách, ktoré by ho udržali vo Formule 1 aj smerom do budúcna.

„Neviem. Nebudeme okolo toho robiť žiadne tajomstvá, bude záležať aj od toho, ako sa vyvinie táto sezóna a to bude pre mňa ten východzí bod,“ uviedol Vettel pred novinármi v Imole.

Neskôr dodal: „Čas ukáže. Myslím, že aktuálne sa treba sústrediť na prítomnosť a na horu, ktorú sa snažíme zdolať. Nezdoláme ju pritom za deň a ani za mesiac,“ uviedol poukazujúc na výkonnosť svojho monopostu AMR22.

„Vyberieme si trasu, ktorou tú horu začneme zdolávať. Tá predurčí, čo sa bude diať v nasledujúcich troch alebo štyroch rokoch. Preto je podľa mňa veľmi dôležité sústrediť sa na toto a venovať tomu všetku pozornosť. Potom jedného dňa príde okamih v živote každého z nás, kedy sa jedna kapitola uzavrie a nová začne,“ povedal Vettel.

Otázka teda znie, čo by ho primälo pokračovať? Je jasné, že štvornásobný majster sveta sa len tak nezmieri so svojou úlohou pilota stredu poľa. Niečo podobné novinárom aj naznačil, no sú v tom aj ďalšie faktory.

„Ak mám byť celkom úprimný, zažil som nádherných pätnásť rokov a keď sa za tým obzerám spätne, bol som v pozícii, z ktorej som dokázal získať tituly, vyhrať veľa pretekov, bojovať o pole position a veľakrát vystúpiť na pódium,“ spomína Vettel.

„Tá príchuť bola, samozrejme, skvelá. Nie je žiadnym tajomstvom, že keď o takú pozíciu prídete, chutí to inak a musíte si nájsť nejakú inú motiváciu. V končenom dôsledku však tú chuť chcem okúsiť opäť, taká je povaha tohto športu. Toto je teda jeden z faktorov.“

„Tím sa však rozrastá, deje sa toho veľa a vyzerá to nádejne. Odpoveď teda znie, že čas ukáže,“ hovorí víťaz 53 veľkých cien, čo je stále tretie najvyššie číslo v historických tabuľkách.

„Toto budú rozhodujúce skutočnosti. Chcem vidieť, ako sľubne to vyzerá smerom do budúcna a ako skoro by to mohlo prísť. Konečným cieľom je vyhrávať, bojovať o pódiá a víťazstvá, ku ktorým máme v súčasnosti veľmi ďaleko.“

„Je tu veľa práce, čo je však tiež vzrušujúce – zistiť, kde teraz sme a postupnými krôčikmi definovať našu cestu smerom do budúcna,“ uzavrel Vettel.