logo F1online.sk

Vettel je so svojím výkonom spokojný: Kedysi som jazdil horšie a vyhral som

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala25. 4. 2022

Viacero pilotov sa cez víkend v Imole presvedčilo o tom, že jazda v premenlivých podmienkach predstavuje veľkú výzvu. Avšak tí, čo ju zvládli, boli odmenení. Z prvých bodov v tejto sezóne sa tak teší Aston Martin. Sebastian Vettel je s ôsmym miestom veľmi spokojný, jazdecky vraj toho nemohol ukázať viac.

Počas posledných dvoch rokov sa ukazuje, že Sebastianovi Vettelovi náročné podmienky vyhovujú, veď si spomeňme na tretie miesto z klzkej a mokrej VC Turecka 2020, minuloročný Azerbajdžan či Maďarsko. Vďaka chvályhodnej jazde sa Nemcovi ušli štyri body aj v nedeľu, pričom jeden pridal do tímovej pokladničky Lance Stroll.

“Všetko šlo hladko, preteky nám vyšli,” radoval sa Sebastian Vettel v nedeľu večer. “Podmienky nám zahrali do karát. Je skvelé, že sme konečne prvýkrát bodovali. Z tohto ôsmeho miesta mám taký pocit, akoby to bolo víťazstvo.”

Podobne ako niekoľkým ďalším jazdcom zo stredu poľa Aston Martinu vyšlo načasovanie prezutia na gumy do sucha. Na rozdiel od Kevina Magnussena zastavil u svojich mechanikov o kolo skôr, vďaka čomu Haas predbehol cez boxy a posunul sa na siedme miesto. Z neho ho síce neskôr zosadil rozbehnutý Júki Cunoda, no pre Nemca je to aj tak pekný výsledok.

Správne načasovanie zastávky bolo kľúčové. “Obyčajne sa spolieham na svoj inštinkt, pokiaľ tím na boxovom múriku nezbadá, že nejaký jazdec skúsil sliky a je výrazne rýchlejší. V tomto prípade som nevedel, že Daniel už zastavil. On však nemal čo stratiť, pretože bol posledný.”

“Vo vysielačke sme preberali, kedy bude správne zastaviť. Možno sme mohli prezuť o trošku skôr, ale nemyslím si, že by nám to prinieslo lepší výsledok,” uvažuje štvornásobný šampión. “Nebol som si celkom istý, či to s tými gumami zvládneme až do cieľa, no podarilo sa nám to.”

Za Imolu si Aston Martin môže udeliť jednotku. “Z pohľadu stratégie sme všetko urobili správne, nedopustili sme sa žiadnych chýb, som naozaj spokojný so svojím výkonom. Po horšom výkone som kedysi už aj vyhral.”

“Dnes sa nám vďaka podmienkam naskytla príležitosť a my sme sa jej chopili,” potľapkal tím po pleci Vettel, no hneď pripomenul: “Ale buďme k sebe úprimní — z pohľadu čistej rýchlosti nepatríme do najlepšej desiatky. Počas takýchto pretekov však musíte všetko spraviť dobre a nám sa to teraz podarilo.”