logo F1online.sk

Šprint v Imole ovládol Max Verstappen

Max Verstappen a Charles Leclerc
© Twitter/Red Bull
Milan Kubala
Milan Kubala23. 4. 2022

Sobotný šprint na Veľkú cenu Emilia Romagna priniesol solídnu dávku motoršportového divadla a dvakrát zmenu na čele. Max Verstappen síce neodštartoval dobre a Charles Leclerc sa dostal na prvé miesto, no dokázal si pošetriť svoje pneumatiky a v predposlednom kole mu to vrátil. Holanďan sa tak v nedeľu opäť postaví na rošte na prvé miesto.

Maxovi Verstappenovi štart šprintu vôbec nevyšiel a Charles Leclerc ho do prvej zákruty pohodlne prešprintoval. Poradie v najlepšej štvorke sa v prvom kole nezmenilo, no Sergio Pérez sa dokázal posunúť na piate a Carlos Sainz na ôsme miesto. V prvom kole hlbšie v poli kolidovali Pierre Gasly a Kuan-jü Čou. Číňan šiel do hodín a rozbil svoju Alfa Romeo o múr, Gasly musel zamieriť do boxov, no v pretekoch mohol pokračovať.

V piatom kole boli preteky reštartované. O ďalší posun vpred sa veľmi usilovne pokúšal Carlos Sainz, ktorý hneď zatlačil na svojho krajana Fernanda Alonsa a v úvode siedmeho kola sa aj bez pomoci DRS dostal na siedme miesto. Krátko nato (už s pomocou DRS) sa Sergio Pérez posunul pred Kevina Magnussena na štvrté miesto. Na dánskeho pretekára sa hneď nalepili Daniel Ricciardo a Carlos Sainz.

V jedenástom kole pokračovalo parádne pretekanie, keď sa Pérez posunul pred Norrisa na tretie miesto a Ricciardo pred Magnussena na piate. S Dánom si v nasledujúcom kole poradil aj Sainz. Kevin a Haas možno oľutovali, že na rozdiel od drvivej väčšiny štartového poľa, siahli po stredne tvrdých pneumatikách. Zakrátko totiž Magnussen mal za výfukom aj Alonsa a Bottasa.

V štrnástom kole šprintu sa Sainz posunul pred Ricciarda na piate miesto a začal prenasledovať Norrisa, ktorý medzitým nabral náskok viac ako päť sekúnd.

Šesť kôl pred koncom začali mať jazdci na stredne tvrdých pneumatikách drobnú výhodu. Mick Schumacher to preukázal svojim manévrom na Sebastiana Vettela, ktorým sa posunul na desiate miesto. V rovnakom čase zavelil do útoku aj Bottas, ktorý predbehol Alonsa a posunul sa na ôsme miesto.

V záverečných kolách sa nám rozbehla bitka o víťazstvo v šprinte. Verstappen sa totiž asi päť kôl pred koncom dostal dostatočne blízko nato, aby mohol otvoriť DRS. V predposlednom kole napokon Max svoju ofenzívu dokončil. Situáciu mu uľahčil aj fakt, že pneumatiky na Ferrari už začínali odchádzať.

Krátko predtým úspešne dokončil svoj postup aj Carlos Sainz, ktorý si poradil s Landom Norrisom a zaradil sa na štvrté miesto. Prepad Kevina Magnussena celkovým poradím dokončil Valtteri Bottas, ktorý sa posunul na siedme miesto, dánsky pretekár si tak zo šprintu odnesie „iba“ jeden bod za ôsme miesto.

Bodovaná osmička teda vyzerá nasledovne: Verstappen, Leclerc, Pérez, Sainz, Norris, Ricciardo, Bottas, Magnussen. Najlepšiu desiatku ešte doplnili Alonso a Schumacher.

FIA