logo F1online.sk

Vettel sa teší, no od radosti neskáče: Stále mám v aute problémy

Sebastian Vettel
© Motorsport Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala22. 4. 2022

Dalo by sa povedať, že Sebastianovi Vettelovi spadlo deviate miesto do lona. Aj on sám si uvedomuje, že bez zásahu počasia a červených vlajok by takmer určite neobsadil podobnú pozíciu na Aston Martine, ktorý stále bojuje skôr sám so sebou než so súpermi. Vettel i napriek potešujúcemu výsledku pripomína, že v aute sa stále necíti dobre.

Po tom, čo Sebastian Vettel vynechal prvé dve veľké ceny a v Austrálii sa pokazilo všetko, čo sa pokaziť mohlo, je víkend v Imole prvou príležitosťou otvoriť nový ročník tak, ako sa patrí. To sa mu zatiaľ darí, keďže v kvalifikácii postúpil do Q3 a vďaka Sainzovej nehode dokonca obsadil deviate miesto.

“Išlo to lepšie ako pred dvoma týždňami, aj keď stále som potreboval nejaký čas, kým som našiel rytmus. Akonáhle som sa doňho dostal, šlo to veľmi dobre,” rekapituloval svoj piatok Sebastian Vettel. Avšak len málokto verí, že by to stačilo na postup, keby kvalifikáciu neprerušilo toľko incidentov.

“Myslím, že z pohľadu všetkých sa toho udialo dosť. My to berieme, uvedomujeme si, že sme sa kvalifikovali na pozícii, na ktorú nepatríme,” skonštatoval rodák z Heppenheimu pred tým, ako sa vrátil k samotnému priebehu. “Možnože som mal taký pomalší rozbeh, ale počas Q1 som mal trochu viac času v aute, trochu som sa oťukal, nuž a keď sa v druhej časti lámal chlieb, bol som rýchly. Mal som dobrý pokus v Q2, čo bolo kľúčové pre postup do Q3.”

Po Sainzovej červenej vlajke sa podmienky na trati opäť zhoršili a až do konca Q2 sa na trati neobjavil nik s cieľom zajazdiť rýchly čas. Vettel vyšiel z garáže, len aby sa oboznámil so stavom trate.

Tieto poznatky mu napokon nepomohli. “V Q3 by bolo fajn, keby som sa dostal aj k nejakému poriadnemu pokusu, pretože jedno kolo bolo skôr také vyhliadkové, a v tom druhom som bol trochu široký v druhej zákrute. A potom sme mali na trati už len červené vlajky. Neskončilo sa to veľkým vyvrcholením, ale toto je skvelý výsledok a prvý postup do Q3 v tomto roku. Zároveň je to aj prvýkrát, čo sa obe naše autá dostali do Q2.”

Sú to pozitívne správy, ale nijako nedokážu prehlušiť realitu, ktorú prežíva Aston Martin. Vettel sa stále v aute necíti ako doma, do zákrut nevstupuje inštinktívne, ale nad všetkým premýšľa, čo ho automaticky spomaľuje.

“Ešte si nedokážem vytvoriť taký cit, jazdím po pamäti. To znamená, že stále mám problém vyraziť na trať a dať do toho všetko, posúdiť, kde je limit,” priblížil aktuálnu situáciu Vettel. “Pracujeme však na tom a v niekoľkých veciach sa potrebujeme zlepšiť, aby som mal v aute lepší pocit. Ťažko sa to vysvetľuje, no keď sa pokúsim ísť až na limit, začnú sa kopiť chyby. Zatiaľ mi to všetko nedáva zmysel, stále hľadám ten správny recept.”

Nateraz treba vyťažiť maximum z toho, čo Aston Martinu ponúkla kvalifikácia. Ideálnym scenárom by bol zisk bodov. “Na tomto výsledku môžeme postaviť veľmi dobrý víkend. Určite som spokojný. Uvidím, kam nás to povedie. Uvedomujeme si, že udržať si tú pozíciu bude ťažké, ale skúsime to.”

Súvisiace články