logo F1online.sk

Kvalifikácia v Imole priniesla päť červených vlajok a pole position pre Verstappena

Max Verstappen
© Twitter/Red Bull
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 4. 2022

Bola to priam nekonečná kvalifikácia, ktorá trvala takmer dve hodiny. Na to, že je ešte len piatok, sme toho videli naozaj neúrekom. Päť červených vlajok, prepad Mercedesu, chybu Sainza a pole position pre Maxa Verstappena. Po jeho boku sa v sobotnom šprinte postaví Charles Leclerc.

Zo začiatku kvalifikácie nebolo jasné, ktoré pneumatiky budú lepšie. Rýchlo však vyšlo najavo, že trať je dostatočne suchá na sliky. Po šiestich minútach však museli byť vyvesené prvé červené vlajky, pretože pravú zadnú brzdu Williamsu Alexa Albona zachvátil požiar. Britsko-thajský pretekár síce „dokríval“ do boxov, za sebou však nechal hromadu ohorených trosiek svojho FW44.

Piloti Mercedesu pokračovali vo svojom trápení aj v kvalifikácii. Obaja sa napokon zachránili, ale Hamiltonovi sa to podarilo z pätnásteho miesta s náskokom mikroskopických štyroch tisícin sekundy na Júkiho Cunodu. Za postup tak môže „ďakovať“ aj ďalšej poruche Alpinu, ktorá uväznila Estebana Ocona na devätnástom mieste. V tejto časti kvalifikácie vypadli Cunoda, Gasly, Latifi, Ocon a Albon.

Na začiatku Q2 sa nad okruhom začalo opäť zmrákať. Tímy tak mali len pár minút, aby zajazdili svoje kolá na suchej trati. Podarilo sa to takmer všetkým, tým ostatným zmaril ich úsilie Carlos Sainz, ktorý v poslednej zákrute havaroval a spôsobil druhé červené vlajky. Španielsky pretekár sa už do kvalifikácie nevrátil a v sobotu odštartuje desiaty.

Púť kvalifikáciou sa v Q2 skončila pre Russella, Schumachera, Hamiltona, Čoua a Strolla.

V tretej časti kvalifikácie bola trať mokrá. Tímy preto museli vybaliť pneumatiky do prechodných podmienok. Nevideli sme ani jedno rýchle kolo a riaditeľstvo pretekov kvalifikáciu po tretíkrát prerušilo. Tentoraz bol vinníkom Kevin Magnussen, ktorý bol veľmi blízko havárie v Aqua Minerali. Dán však dokázal svoj Haas vyslobodiť a pokračoval. Po krátkej červenej fáze bola kvalifikácia reštartovaná.

Jazdci konečne zajazdili nejaké rýchle časy. Po prvých pokusoch bol na čele Leclerc, po druhých Verstappen, no potom kvalifikáciu prerušila štvrtá červená vlajka, keď to kvôli poruche odstavil Valtteri Bottas.

Tešili sme sa na záverečné vyvrcholenie. Kvalifikácia mala pokračovať ešte 2 minúty a 58 sekúnd. Avšak vo výjazdovom kole dostal v Aqua Minerali hodiny Lando Norris, zapríčinil piate červené vlajky a kvalifikácia skončila predčasne.

Do sobotného šprintu tak odštartuje z prvého miesta Max Verstappen a vedľa neho sa postaví Charles Leclerc. Tretie miesto napokon obsadil Lando Norris a štvrtý skončil po ďalšom vynikajúcom výkone Kevin Magnussen. To znamená, že Verstappen ani Leclerc v sobotu nebudú mať vo svojej blízkosti tímových kolegov. Sergio Pérez odštartuje zo siedmeho miesta, Carlos Sainz z desiateho.

FOM