logo F1online.sk

Nie je to len Andretti. Saward vie o štyroch skupinách so záujmom o vstup do F1

Charles Leclerc a Max Verstappen po štarte VC Austrálie 2022
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 4. 2022

Dočkáme sa v dohľadnej dobe pristúpenia jedenásteho alebo dvanásteho tímu do Formuly 1? Veľmi vokálny bol v poslednej dobe so svojim záujmom Michael Andretti a jeho rodina, ktorí sú z tejto myšlienky veľmi nadšení. Už o poznanie menej nadšenia prejavili Stefano Domenicali, Toto Wolff či Christian Horner. Vo svojom poslednom blogu sa s nami o niekoľko zaujímavostí podelil aj renomovaný žurnalista Joe Saward.

Nie je to len Andretti. Záujem o Formulu 1 v poslednom období prudko stúpol a netýka sa to len fanúšikovskej obce či promotérov veľkých cien. Prísť s vlastným tímom by chceli viacerí, podľa novinára Joea Sawarda existujú minimálne štyria.

„V súčasnosti sa hovorí minimálne o štyroch skupinách, ktoré sa usilujú o vstup. Je tu Andretti, ďalšia skupina je z Monaka, ďalšia je založená okolo jedného z už existujúcich tímov vo Formule 2 a je tu ešte jedna, o ktorej hovoriť nebudem, pretože som sľúbil, že nič nepoviem,“ napísal vo svojom blogu renomovaný žurnalista Joe Saward.

Nie je to zase až taká prevratná novinka. Tou „monackou skupinou“ bude zrejme Monaco Increase Management a vieme, že došlo k aktívnym rokovaniam s vedením FIA (vtedy ešte pod vedením Jeana Todta) a F1, avšak záujem prijatie ďalšieho tímu vtedy vedenie športu nemalo (je vysoko pravdepodobné, že ho stále nemá). Hovorilo sa o spojení úsilia s Campos Racing, ktorý zas zrejme bude tou „skupinou založenou okolo už existujúceho tímu Formuly 2“. Hovorilo sa tiež o záujme ázijskej skupiny Pantera, ktorý však v poslednom období utíchol.

„Môžu tu byť však aj ďalší, o ktorých neviem. Problém je však v tom, že ambície sú zadarmo, kým na vybudovanie tímu Formuly 1 potrebujete tak miliardu. Môžete na to ísť aj inak (ako ukázal Haas), ale Gene Haas je miliardár, a tak má vybudovanú bezpečnú sieť. Realita je taká, že kúpa už existujúceho tímu je stále pravdepodobne tou najlepšou cestou, ale keďže sa požadovaná cena za stajňu vyšplhala už na takých 700 miliónov dolárov, niektorí si myslia, že založenie niečoho nového sa možno stalo lepšou alternatívou.“

„Andretti možno povedal viac, než je pri takomto projekte vhodné. Zvyčajne je lepšie príliš veľa nehovoriť a držať veci v tajnosti, až kým nemáte svoj vstup istý,“ píše Saward.

Zdá sa, že Formula 1 sa v súčasnosti zaoberá skôr rozširovaním kalendára a hľadaním nových trhov. Z myšlienky vstupu jedenásteho alebo dvanásteho tímu sú nadšení zrejme len Andrettiovci, fanúšikovia a pár osobností z padoku. Taký Stefano Domenicali sa z podujatia v Las Vegas určite tešil viac než z Andrettiho záujmu.

„Proces vstupu do Formuly 1 je pomerne komplikovaný, ale prvým krokom je, že Formula 1 a FIA sa dohodnú na tom, že stojí za to prijať nový tím. Sprevádzajú to obrovské komplikácie, pretože treba zvážiť vplyv nových tímov na všetky zainteresované strany vo Formule 1. Napríklad promotéri možno budú musieť vybudovať dodatočné priestory, pretože tie súčasné by nestačili na väčší počet áut,“ napísal Saward.

Súvisiace články