logo F1online.sk

Prekvapený a spokojný Leclerc: Na našich papieroch sme boli za Red Bullom

Charles Leclerc pred Maxom Verstappenom a Lewisom Hamiltonom
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 4. 2022

Prvý grand slam v kariére pre Charlesa Leclerca. Táto štatistika (aj keď nie taká známa) predstavuje absolútny vrchol toho, čo môže jazdec v rámci jednej veľkej ceny dokázať a historicky jej stále vládne Jim Clark. Zvíťaziť, zajazdiť najrýchlejšie kolo, získať pole position a viesť vo všetkých kolách pretekov, to sa Clarkovi podarilo osemkrát a Lewisovi Hamiltonovi šesťkrát. Do klubu 26 mien, ktorým sa v kariére podarilo vyjazdiť grand slam sa v Austrálii zaradil aj Charles Leclerc.

Ten v Melbourne so svojim tímom prekvapil prakticky celý svet. Nikto nečakal takto dominantný výkon Scuderie v nedeľných pretekoch. Ako sa ukázalo, prekvapení zostali aj v Maranelle.

„Keď vám novinárom vo štvrtok niečo hovorím, tak sú to presne tie veci, ktoré počujem od tímu,“ povedal víťaz pretekov Charles Leclerc. „Úprimne povedané, na našom papieri – možno potrebujeme trochu preskúmať vlastné papiere –, ale podľa nás sme na tejto trati mali byť trochu pozadu za Red Bullom.“

„Očividne sme teda boli silnejší, než sme si mysleli, čo je príjemné prekvapenie,“ dodal Charles.

Ferrari celkom iste má na začiatku sezóny veľmi silný balík a nikto by sa nemohol čudovať, keby mal Leclerc po troch pretekoch plný počet bodov. V Saudskej Arábii prišiel do cieľa pol sekundy za Verstappenom, v Bahrajne a Austrálii zvíťazil. Na konte tak má 71 bodov zo 78 možných. Skrátka, zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že monopost F1-75 sa inžinierom vydaril. V porovnaní s poslednými dvoma rokmi je to veľký posun.

„Určite, to určite. Minulý rok bol pre nás veľmi náročný, tento rok sme dokázali – vlastne tím to dokázal, ja len poskytujem spätnú väzbu o tom, čo v aute cítim –, čiže je to na chlapcoch v Maranelle, aby postavili silnejší motor, spoľahlivejší motor, dobré auto a oni presne to v tejto sezóne aj dokázali. Som neuveriteľne šťastný a neuveriteľne hrdý, že môžem jazdiť za Ferrari. Ukazuje to, akí sú skvelí, pretože v posledných dvoch rokoch nikto negarantoval, že sa nám podarí vrátiť na takúto úroveň, no sme tam. Teraz na to potrebujeme naďalej tlačiť, sezóna je dlhá, ale je to pre nás fantastický štart,“ zakončil Leclerc svoj dlhý monológ, ktorý nebol len odpoveďou na otázku, ale očividne aj správou do celého sveta.

Monačan zažil v týchto pretekoch prakticky len jeden dramatický okamih, keď naňho pri reštarte útočil Max Verstappen. Obaja v tom čase boli na veľmi studených tvrdých pneumatikách. „Snažil som sa čo najlepšie pripraviť nájazd do poslednej zákruty a vojsť do nej čo najviac zľava, ale tým som si veľmi zašpinil pneumatiky, čo spôsobilo masívnu nedotáčavosť. Stratil som tam veľa času, ale dokázal som Maxa udržať za sebou,“ povedal Leclerc.

Súvisiace články